25. 07. 2022

Průzkum: Čeští mamánci jsou pragmatici. Největší výhodou bydlení u rodičů jsou pro ně finanční úspory

S rodiči sdílí bydlení 12 % Čechů, přičemž skoro polovinu z nich tvoří mladí do 26 let. Pětina mužů, kteří s rodiči stále žijí, pak mají obavy, že budou mezi známými považováni za „mamánky“. Jako stěžejní benefit života s rodiči považují úsporu nákladů na vlastní bydlení, naopak za největší nevýhodu označují respondenti nedostatek soukromí a vlastního prostoru. Jak ukázal průzkum pro ČSOB Stavební spořitelnu, rodinné hnízdo opouští před dosažením 25. narozenin 72 % dospělých.

Celkem u rodičů bydlí 12 % Čechů, přičemž čtvrtinu z nich tvoří lidé starší 27 let. Skoro 72 % lidí vylétne z hnízda před dosažením pětadvacítky, nejvíce mezi 20 a 25 lety. Se vstupem do dospělosti odchází z domova skoro dvakrát více mladých žen než mužů.

„Více než polovina rodičů pravidelně odkládá svým ratolestem peníze na lepší vstup do dospělého života. Až nastane ta pravá chvíle se osamostatnit, budou mít k dispozici finanční polštář dosahující několika set tisíc korun. A to je dobrý základ pro koupi vlastní nemovitosti, nebo vybavení domácnosti v nájemním bydlení,“ uvádí Jiří Feix, předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Největší výhodou bydlení u rodičů jsou finanční úspory

Bydlení s rodiči nese řadu výhod i úskalí. Hlavní kladnou stránku života s rodiči spatřují Češi ve finančních úsporách, za které si nejčastěji lidé do 26 let jednou pořídí vlastní bydlení. Menší část pragmatiků použije ušetřené peníze na zábavu a volnočasové aktivity.

30 % lidí říká, že rodina je pro ně důležitá a chtějí jí být nablízku. Nejčastěji takto odpovídá nejmladší věková skupina do 26 let. Stejná část lidí uvádí, že takto žije proto, aby se o stárnoucí rodiče mohla starat. S přibývajícím věkem se četnost takových odpovědí zvyšuje. Čtvrtina respondentů pak vidí největší benefit v tom, že se nemusí zabývat chodem vlastní domácnosti.

Absence soukromí je nejčastější obavou ze života s rodiči

Oproti tomu největší nevýhodou bydlení u rodičů je nedostatek vlastního prostoru a soukromí. Deklarují to dvě třetiny respondentů, přičemž největší část z nich tvoří lidé ve věku 27 až 35 let (74 %). Čtyřem z deseti odpovídajících vadí, že by jim rodiče mluvili do života a předávali nevyžádané rady. Pocit závislosti a nesamostatnosti označilo za negativum 27 % lidí, nejvíce nejmladší věková skupina do 26 let. Toho, že budou rodiče mluvit do výchovy dětí, se ženy obávají skoro dvakrát více než muži.

„Pořízení vlastního bydlení je v současnosti pro mnohé velice nákladnou výzvou. S rostoucími cenami nemovitostí je stále náročnější dosáhnout na hypotéku. Tento problém však dokáže vyřešit stavební spoření, které lze využít jako finanční základ při žádosti o úvěr na bydlení. Je to dlouhodobě nejoblíbenější způsob podpořený státem, jak spolehlivě zhodnotit úspory. Aktuálně má stavební spoření uzavřeno třetina Čechů,“ vysvětluje Jiří Feix.

Muži se bojí označení mamánek více než ženy

17 % lidí bydlících u rodičů spatřuje jako největší nevýhodu tohoto způsobu života, že mohou ve společnosti nosit nelichotivou nálepku mamánek. Více se o toto označení obávají muži než ženy. Zatímco pětina mužů by byla nerada, kdyby se o nich říkalo, že bydlí v mamahotelu, u žen je to jen každá desátá respondentka.

Výsledky průzkumu ukazují, že s lepším vzděláním se zvyšuje také podíl těch, kteří mají obavy z mamánkovství. Nejvíce se totiž tohoto označení obávají absolventi vysokých škol.

Průzkum byl v únoru 2022 realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 1050 respondentů.