20. 04. 2022

Průzkum: Dětem spoří na lepší budoucnost více než polovina rodičů. Nejčastěji ukládají úspory do stavebního spoření

Popularita stavebního spoření jako stabilního a spolehlivého spořicího produktu je v Česku dlouhodobě znatelná. Mají s ním zkušenosti dvě třetiny Čechů a dalších 11 % z nás si jej plánuje zřídit. Pro většinu rodičů také představuje nejoblíbenější způsob, jak potomkům usnadnit vstup do dospělosti. Jak ukázal průzkum ČSOB Stavební spořitelny, jeho prostřednictvím spoří dětem na lepší budoucnost 54 % rodičů.

Každý rodič má zájem na tom, aby se jeho děti v budoucnu měly dobře. Někteří jim zařídí kvalitní vzdělání, pomůžou k vlastnímu bydlení nebo zajistí finanční polštář pro jednodušší vstup do života dospělých. Právě stavební spoření je spolehlivou volbou, která přináší zajímavý výnos a bezpečné zhodnocení našetřených financí. K jeho atraktivitě přispívá i státní podpora až 2 000 Kč ročně a široké možnosti využití nastřádaných peněz.

Rodiče si oblíbili stavební spoření

Svým ratolestem pravidelně odkládá peníze 55 % rodičů, aby jim dopřáli lepší budoucnost a věnovali něco do začátku, až nastane chvíle se osamostatnit. Dvě třetiny z nich přitom využívají k tomu určených finančních produktů, přičemž nejoblíbenějšími z nich jsou stavební spoření (54 %), spořicí účet (37 %) a investice (18 %).

„Většina rodičů chce, aby se jejich děti v budoucnu měly lépe a jejich vstup do dospělosti byl o něco snazší. Hledají proto bezpečnou možnost, kde by mohli dobře zúročit úspory a zároveň uchovat hodnotu našetřených peněz. Každý druhý rodič proto nejčastěji volí stavební spoření, jelikož je to tradiční a stabilní způsob zhodnocení financí, a zároveň nejoblíbenější produkt spoření pro děti. Navíc je možno naspořené peníze použít jako základ pro koupi nemovitosti nebo pro získání výhodného úvěrů ze stavebního spoření,“vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny a Hypoteční banky.

Přibližně pětina respondentů zhodnocuje úspory prostřednictvím jiných finančních nástrojů nebo investuje do nemovitosti s vidinou toho, že ji děti jednoho dne zdědí. Jeden z deseti Čechů dětem odkládá peníze na rozjezd do života v hotovosti, a to přímo do kasičky, či obálky.

Dětem spoří i další členové rodiny

Maminky a tatínkové však nejsou jediní, kdo chce dětem usnadnit tzv. vylétnutí z hnízda. Obvykle se do finanční podpory zapojují
i prarodiče, kteří spoří dětem skoro třetiny respondentů. V menší míře přispívají také starší sourozenci (3 %) a rozšířená rodina jako tety a strejdové (4 %). Skoro dvě třetiny rodičů uvádí, že jejich dětem žádný další člen rodiny nespoří.

„Kromě šetření dětem a financování bydlení lze stavební spoření využít jako alternativu pro dlouhodobé zhodnocování úspor bez starostí. Naše Stavebko bez limitů umožňuje založit si spoření kdykoli se to nejvíce hodí a ukládat peníze bez omezení cílové částky až do výše 5 000 000 korun,“ dodává závěrem Jiří Feix.

Průzkum byl v únoru 2022 realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 1050 respondentů.