23. 08. 2023

Průzkum: Mladí Češi na začátku kariéry se obávají, že si nebudou moct dovolit hypotéku

Hlavní finanční sen mladých Češek a Čechů do 26 let? Bydlet ve vlastním, odpovědělo 68 % respondentů v průzkumu UniCredit Bank. Téměř polovina (45 %) mladých dospělých v Česku zatím bydlí s rodiči, s partnerem či spolubydlícím si pronajímá byt 28 %. Ostatní žijí sami v pronájmu, na koleji nebo ve svém.

Mladí lidé jsou na počátku své kariéry a ve věku od 18 do 26 let buďto ještě studují nebo zatím pracují na nižších pracovních pozicích, což se odráží na jejich příjmu. Ten je mezi touto věkovou skupinou v průměru 17 105 Kč. Třetina (34 %) mladých lidí má práci na plný úvazek a 5 % má živnost. Zbytek dotázaných má příjem z brigád či částečných úvazků, mnohdy v kombinaci s kapesným od rodičů.

Podle našeho průzkumu může o hypotéku požádat přibližně každý čtvrtý mladý dospělý z deseti. Jsou to ti, kteří mají trvalý pracovní poměr nebo aktivní živnost. Ani ti se však v této fázi života, v níž přechází ze škol do prvních zaměstnání, zatím neobejdou bez pomoci rodičů. Po získání pracovních zkušeností se měsíční příjem může zvýšit a hypotéka tak může být dostupnější. Podle současných bankovních statistik žádají mladí lidé o první hypotéku o trochu později, mezi 28 a 31 lety. Tehdy už mívají stabilnější práci a jejich příjem jim to dovoluje,“ vysvětluje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank. „Až 68 % mladých žadatelů tvoří páry. V případě mladého páru se hypotéka se dvěma příjmy získává snáze,“ dodává Plocek.

I mladí lidé si mohou pomalu odkládat stranou peníze po menších částkách, byť jen v řádu stokorun. Ty za pár let mohou vytvořit dobrý základ pro hypotéku, která je pro lidi do 36 let věku dostupná za výhodnějších podmínek.

Odkládané peníze doporučujeme mladým lidem dát na spořicí produkt, odkud je lze kdykoliv zase vybrat. Podle našeho průzkumu již využívá spořicí účet 59 % mladých Čechů a dalších 35 % zvažuje, že si ho zřídí. Dobré řešení mohou představovat i termínované vklady, které mají jasně ohraničenou dobu, kdy zhodnocené peníze lidé získají zpět,“ doplňuje Plocek.

Využijte výhod pro mladé

Požádat o hypotéku může každý dospělý, který má stálý příjem, ať už jde o trvalý pracovní poměr nebo dobře fungující živnost (IČO).

Pokud je to opodstatněné, banka může mladým lidem poskytnout hypotéku ve výši až 90 % z ceny nemovitosti bez navýšení úrokové sazby, za předpokladu, že se dodrží pravidla regulátora.

Od 1. července byl zrušen parametr DSTI (tedy celková výše dluhu k danému násobku čistého ročního příjmu), který určoval, kolik si žadatel o hypotéku může maximálně půjčit. Jeho zrušení znamená mírné uvolnění podmínek a (nejen) mladí žadatelé mají vyšší šanci na hypotéku dosáhnout.

Řešení je více, není třeba si zoufat

Kromě vlastního úsilí je také možné požádat o pomoc s hypotékou rodinu. Z dřívějšího výzkumu UniCredit Bank vyplývá, že 47 % mladých podpořila rodina, nejčastěji formou peněz v hotovosti, každý desátý rodič pak pomáhal svým dětem naspořit na splátky. Někteří rodiče zastavují nemovitost, aby pomohli dětem získat minimální nutnou částku pro dosažení hypotéky.

Napomoci mohou i hypotéky na nízkoenergetické nemovitosti, které nabízejí žadatelům výhodnější podmínky.  O „zelenou“, nízkoenergetickou půjčku si může klient v UniCredit Bank zažádat v případě, že je vybraná nemovitost klasifikovaná jako A nebo B v třídě energetické náročnosti. To platí i pokud chcete rekonstruovat starší nemovitost.

K nízkoenergetické hypotéce se váže spousta výhod – zejména v tom, že se vám nebudou účtovat poplatky spojené s poskytnutím a čerpáním úvěru. Dále vám vrátíme poplatek za ocenění nemovitosti. Právě v tom může být řešení pro mladé lidi, kteří ušetří na poplatcích a zároveň při volbě bydlení nemusí dělat kompromisy ve svém životním stylu, jelikož je zelené bydlení šetrné k přírodě i peněžence.

Vypočítali jsme za vás

Následující modelové situace ukazují, na jakou hypotéku dosáhne mladý dospělý či pár s průměrným příjmem, který vyšel v jarním průzkumu UniCredit Bank.

Příklad 1

Jednotlivec, příjem 17 105 Kč.

Na jakou výši hypotéky aktuálně dosáhne: S aktuálním příjmem při úrokové sazbě 5,49 % dosáhne na hypotéku ve výši 770 000 Kč. Tato částka zatím není dostatečná na nákup vlastní nemovitosti ve městě. Pokud chce mladý člověk s tímto příjmem vlastní bydlení, neobejde se bez pomoci rodičů. Případně je potřeba počkat pár let, až získá více pracovních zkušeností a plat se mu zvýší.

Na kolik by v jednom člověku vyšla průměrná hypotéka: Pakliže by si chtěl žadatel vzít hypotéku v průměrné výši 3 060 000 Kč*, potřeboval by zvýšit svůj čistý měsíční příjem na 33 490 Kč. U hypotéky na částku 3 060 000 Kč by činila měsíční splátka 17 356 Kč. Podle indexu z prvního čtvrtletí roku 2023*, se ceny za metr čtvereční pohybují v krajích mimo Prahu, Středočeský kraj a Jihomoravský kraj kolem 56 200 Kč. Za hypotéku ve výši 3 060 000 Kč lze pořídit podle nabídek z realitních webů např. byt v Plzni rozměry o 47 metrech čtverečních, což podle dispozic bytu odpovídá 1+1 nebo 2+kk.

Příklad 2

Pár, celkový příjem 34 210 Kč

Na jakou výši hypotéky dosáhne: S aktuálním příjmem při úrokové sazbě 5,49 % dosáhne pár na hypotéku ve výši 2 410 000 Kč. Pokud by si chtěli vzít hypotéku v této výši, byla by měsíční splátka 13 669 Kč. Podle indexu z prvního čtvrtletí roku 2023, který publikoval Deloitte, se ceny za metr čtvereční pohybují v krajích mimo Prahu, Středočeský kraj a Jihomoravský kraj kolem 56 200 Kč. Hypotéka ve výši 2 410 000 Kč by stačila např. na byt v Jihlavě o 37 metrech čtverečních dispozicemi 1+1.

Na kolik by pár vyšla průměrná hypotéka: Pakliže by si pár chtěl vzít hypotéku v průměrné výši 3 060 000 Kč, potřeboval by zvýšit svůj čistý měsíční příjem na 38 810 Kč. U hypotéky na částku 3 060 000 Kč by činila měsíční splátka 17 356 Kč. Za hypotéku ve výši 3 060 000 Kč lze podle nabídek z realitních webů pořídit např. byt v Plzni rozměry o 47 metrech čtverečních (viz příklad 1) nebo 1+1 v Pardubicích s rozměry 36 metrů čtverečních.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu