22. 02. 2023

RE/MAX má za sebou úspěšný rok. Utržil opět přes miliardu korun

Realitní trh v loňském roce v České republice prošel výraznou proměnou. Rekordní nárůst úroků z hypotečních úvěrů a zpřísnění podmínek pro žadatele snížil poptávku po vlastnickém bydlení a odstartoval růst poptávky po nájmech. Přestože v druhé polovině roku došlo k ochlazení trhu, realitní síť RE/MAX dosáhla celkového obratu 1,123 miliardy korun, což je druhý nejlepší výsledek za sedmnáct let působení v České republice. V návaznosti na vývoj trhu vzrostl objem pronájmů na historický rekord téměř o 20 procent. Pokračovalo také rozšiřování pobočkové sítě a to na 180 frenšízových kanceláří.

„Byl to rok paradoxů. Dá se říci, že až do srpna pokračoval trend, který byl nastolen v roce 2021, kdy jsme narostli téměř o polovinu. Až do srpna jsme rostli o 25 procent každý měsíc. Následně se již začala projevovat opatření České národní banky, která hrají zásadní roli při rozhodování lidí o koupi nemovitosti. Došlo k obratu a trh se změnil z trhu formovaného prodávajícími na trh formovaný kupujícími. Rok 2022 přesto hodnotím vcelku pozitivně a situaci, která teď na trhu panuje, se snažíme vnímat jako příležitost,“ hodnotí výsledky generální ředitel RE/MAX Česká republika Jan Hrubý.

„Klíčovým faktorem, pro situaci v realitách v letošním roce, bude vývoj úrokových sazeb. S prvním výraznějším poklesem, zájem o nájmy opět vystřídá zájem o pořízení vlastního bytu. Domnívám se, že optimální úrokové sazby se pohybují někde kolem tří procent a věřím, že se k nim dostaneme v průběhu roku 2024. V prvním pololetí letošního roku očekávám, že ještě bude pokračovat současný stav a poté už budou podmínky na trhu výrazně pozitivnější, samozřejmě pokud nezasáhne nějaká významná externalita,“ doplňuje generální ředitel Jan Hrubý.