04. 01. 2021

Rok 2020 v realitách přinesl hrozbu krize a urychlení trendů. Letos můžeme očekávat pozvolné zdražování hypoték, investiční příležitosti a další růst online výběru

Máme za sebou rok ve znamení pandemie a nastupující krize. Jaký byl a jaký bude ten letošní? Vedle pandemií rozdmýchávané krize rok 2020 nabídl značné příležitosti a stále výhodné ceny hypoték. Vidíme také, že urychlil trendy, mimo jiné trend stěhování do příměstských oblastí. Pevně doufáme, že nový rok přinese návrat do běžného fungování, postupnou stabilizaci všech oblastí a návrat běžného života včetně sociálních kontaktů. Očekáváme pozvolné zdražování hypoték, další investiční příležitosti a posilování role výběru nemovitostí v online prostředí.

Jaký byl rok 2020?

Rok 2020 byl jednoznačně ve znamení pandemie. Ta ovlivnila způsob práce, zkomplikovala osobní jednání a vyřizování na úřadech a také i do našeho segmentu přinesla více práce z domova a videonkonferenčních jednání. Některé společnosti využily příležitosti ke změnám organizační struktury nebo k nabrání sil do dalšího období. Velké komplikace přinesl firmám, které se starají o správu budov a komunikaci s nájemci.
Vidíme ale, že u lidí, kteří kupují nemovitosti na bydlení se vlivem pandemie, karanténních opatření, lockdownu a posilování způsobu práce z home office, výrazně posílil zájem o bydlení v okolí měst, zejména pak v okolí Prahy nabízející nejvíce pracovních příležitostí.  Silným fenoménem roku 2020 a vlivem, který trendu prospívá, byly relativně levné hypotéky, které stále ještě trh nabízí. Doba proto přála pořizování nemovitosti, ať už pro vlastní bydlení nebo jako investice a výhodné uložení prostředků. Na trhu nebylo moc podobně výhodných a stabilních investičních segmentů.
Lidé také v době nepřející osobním kontaktům výrazně stále více vybírají nemovitosti na internetu. Stále lépe se orientují v nabídce, umějí lépe využívat nejrůznějších porovnání a aplikací, nebojí se využívat ani virtuálních prohlídek.

Jaký očekáváme rok 2021?

Pandemie covid-19, a z ní plynoucí ochlazení ekonomiky, přinesou v letošním roce pro mnoho domácností nelehké období poklesu příjmů a riziko ztráty zaměstnání. Trh s nemovitostmi se ale pod vlivem pandemie  nezastaví. Zároveň ale rok 2021 nabídne zajímavé investiční příležitosti. Očekáváme další nárůst poptávky po realitách jako investiční komoditě. Predikujeme, že porostou investice do nemovitostí, zejména v žádaných lokalitách okolí Prahy.
Například pořízení rodinného domu může být nyní velmi zajímavou investicí. Vzhledem k poptávce převyšující nad nabídkou lze hezký dům v dobré lokalitě o velikosti 4kk nebo 5kk pronajmout v současnosti i za 35 tisíc korun měsíčně, byt o stejné velikosti pak spíše za 25, maximálně 30 tisíc korun měsíčně.
V roce 2021 pak budou velmi nízké sazby hypoték lehce narůstat, ale zejména v prvním pololetí neočekáváme změnu nijak dramatickou. Záležet bude samozřejmě na vývoji celé ekonomiky. Pokud se bude dařit vzdorovat nástupu krize ekonomickému celku, bude to mít pozitivní vliv i na hypotéky a pořizování bydlení.
Růst významu online prostředí pro realitní segment bude dle našeho názoru dále pokračovat. Lidé si v roce 2020 na tento fenomén ještě více zvykli a jistě se jeho výhod nebudou chtít vzdát. Jistě do situace vstoupí mnoho nového, ale jisté je, že lidé budou bydlet v bytech a domech, chtít investovat své prostředky, a i když se některé modely fungování změní, základ v našem stabilním segmentu zůstane stejný.

Komentář Egora Khlebnikova, CEO realitní a developerské společnosti Getberg