20. 05. 2024

S letní dovolenou přichází zvýšené riziko vloupání. Více než 75 procent případů zůstane neobjasněných

Bezpečnostní systém, soustava kamer nebo chytrá domácnost – to jsou moderní technologie 21. století, kterými lidé nejčastěji chrání svůj byt či rodinný dům. Spousta z nich ale zapomíná na základní prvek ochrany, kterým jsou bezpečnostní dveře. Ty mohou zloděje při pokusu o vloupání spolehlivě odradit, zvlášť pokud jsou doplněny o čtečku otisku prstů nebo kódovací klávesnici. Nejvíc je domácnost ohrožená v době, kdy její členové vyrazí na dovolenou. Jedno vloupání v průměru způsobí škodu přes 50 tisíc korun, viníka se přitom podaří dopadnout jen v pětině případů.

Blíží se sezóna letních dovolených, kdy spousta Čechů opouští své domovy – někdy i na několik dní.  S tím souvisí i zvýšené riziko vloupání do rodinného bytu či domu. Podle policejních statistik loni došlo k 30 968 takovým činům s celkovou škodou na majetku přes jeden a půl miliardy korun. Průměrná škoda jednoho vloupání v České republice tak vychází na částku přes padesát tisíc korun. Objasněnost podobných skutků byla v roce 2023 jen 22,8 procenta. „Šťastného konce“ v podobě dopadení zloděje se tak dočká jen zhruba každý pátý poškozený Čech.

Základem ochrany každé domácnosti by mělo být samozřejmě vhodně zvolené pojištění, které škody na majetku v těchto případech vykryje. Lidé jej často doplňují výdobytky moderní techniky, jako je například bezpečnostní systém napojený na alarm, který policii automaticky přivolá, nebo soustavu několika kamer. „Čím dál častěji se ale setkáváme s tím, že lidé zapomínají na úplný základ, jako například důsledné dovírání všech oken a balkónů nebo instalace bezpečnostní vložky do vchodových dveří, která může zloději zabránit v přístupu do interiéru,“ připomíná Petr Přichystal ze společnosti Lomax. Překážka v podobě tříbodového zámku, kódovací klávesnice nebo čtečky otisků prstů podle něj pachatele často odradí.

Svou roli v oblasti bezpečnosti vchodových dveří hraje i zdánlivě tak banální věc, jakou je směr jejich otevírání. U rodinných domů je řešení poměrně jednoduché, zažitým standardem se stalo osazení s otevíráním dovnitř. „Když máte plné ruce tašek, je pohodlnější dveře otevírat dovnitř, ať nemusíte ustupovat křídlu několik kroků vzad. Vchodové dveře s otevíráním směrem ven mohou zranit někoho, kdo za nimi stojí nebo prochází kolem. A především – dveře s otevíráním ven mají venku i panty, takže pro zloděje je jednodušší je vysadit,“ vysvětluje Přichystal.

Běžné klíče už nejsou v módě

Z hlediska úchopového způsobu otevírání dveří je na výběr celá škála variant, od kliky přes kouli nebo madlo. První varianta je z hlediska bezpečnosti před vloupáním nejvíce problematická, z venkovní strany může svádět nezvané hosty. „Naopak madlo vyžaduje pro otevření více síly, a navíc je dostupné jak pro děti, tak pro osoby s omezenou pohyblivostí,“ vysvětluje Přichystal. Tím nejzásadnějším kritériem při výběru vchodových dveří je jejich bezpečnostní třída a certifikáty, které dokládají naplnění evropských norem.

REKLAMA

Zaměřit by se uživatelé měli taky na typ zámku, který je do vstupních dveří instalovaný. „Základní variantou je tříbodový bezpečností zámek, který se běžně dodává jak do klasických, tak do příčkových vchodových dveří. Tento typ kování má většinou zamykací body jak ve středové, tak v horní i spodní části dveří, které se po otočení klíčem uzamknou. Moderní variantou je automatické zamykání, kdy se při opuštění domácnosti dveře zamknou samy,“ popisuje Přichystal s tím, že o běžné klíče postupně klesá zájem.

Naopak na vrcholu popularity jsou jiné intuitivní způsoby, které zajišťují bezpečný přístup do domu. Jedním z nich je čtečka otisků prstu, která se vyznačuje nejvyšším důrazem právě na bezpečnost a unikátní způsob vstupu do budovy bez nutnosti u sebe cokoliv nosit, nejčastější volbou je v případě rodinných domů. Bezpečné řešení existuje i pro bytové jednotky. „Na výběr je mezi klávesnicí a čtečkou na RFID čipy. Ta je pro všechny obyvatele domu praktická a v porovnání s ostatními variantami taky hygienická,“ popisuje Přichystal a dodává, že je vhodné vybavit dveřmi s nejvyšším stupněm zabezpečení i samotný byt, zvlášť pokud lidé žijí v prvních dvou patrech či v přízemí.

motorky, kde pachatelé bývají často úspěšní. U starších vrat může pomoci doplňkový zámek nebo blokovací zarážka, která zabraňuje jejich vypáčení. Pokud se lidé rozhodnou pro investici do nových vrat, měli by zvolit bezpečnostní třídu RC2, která prakticky znemožní jejich mechanické prolomení,” popisuje Přichystal.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu