18. 06. 2019

S oddlužením pomáháme bezplatně. Placené konkurenci jsme trnem v oku!

Návrh na povolení oddlužení  mohou vedle advokátů a dalších, sepisovat též akreditované osoby, kterými jsou neziskové organizace v oblasti dluhového poradenství. Na rozdíl od advokátů poskytují organizace, jako jsou občanské poradny tyto služby bezplatně. „V poslední době jsme zaznamenali několik útoků ze strany advokátních kanceláří, kterým se levnější konkurence nelíbí, říká Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden.

Jako příklad lze uvést Advokátní kancelář ŽIŽLAVSKÝ, která připravila pro čtenáře LN insolvenční seriál, ve kterém čtenářům radí, jak na oddlužení a současně varuje dlužníky před využitím služeb akreditovaných osob: „Zatímco advokát, kterého si platíte, sleduje jen a pouze váš zájem a doporučí vám postup, který je pro vás nejvýhodnější, akreditovanou osobu platí někdo jiný. V praxi jsou to často velcí věřitelé“.
Podívejme se tedy, jak je to se sledováním nejlepšího zájmu klienta praxi.  Advokáti si podle zákona smí za návrh na oddlužení účtovat maximálně 4 tisíce korun. Není žádným tajemstvím, že by tuto částku chtěli zdvojnásobit. Pozornému čtenáři Žižlavského textu rovněž neunikne, že už dnes se jeho kancelář snaží dlužníkům prodat další rady, které sice s oddlužením mohou souviset, ale nejsou cenově regulovány.
„Z naší zkušenosti víme, že pro lidi v nouzi jsou i 4 tisíce sumou, kterou si musí znovu půjčit“, uvádí Kalvoda a dodává: „Bezplatné poradenství je přirozeně financováno z různých zdrojů, včetně finančních institucí, které vnímají svoji společenskou odpovědnost. Za všech okolností je ale výhodné především pro dlužníky. Je naprosto nehorázné tahat z těchto lidí další  peníze a ještě jim namlouvat, že je to pro jejich dobro“, uzavírá Kalvoda.
Tisková zpráva Asociace občanských poraden

Vývoj Swiss Life Hypoindexu