15. 06. 2023

SAVILLS: ČESKÁ REPUBLIKA PATŘÍ MEZI TŘI ZEMĚ S NEJVĚTŠÍ STABILITOU PRŮMYSLOVÝCH INVESTIC

Podle nejnovějšího průzkumu European Logistics Outlook společnosti Savills, dosáhl v Evropě objem investic do průmyslových nemovitostí 5,1 miliardy eur, což je v porovnání s předchozím čtvrtletím pokles o 49 % a v porovnání s rekordním 1. čtvrtletím roku 2022 pokles o 73 %. V jednotlivých zemích zaznamenaly nejmenší meziroční pokles objemu investic Česká republika (-3 %),Irsko (-29 %) a Portugalsko (-45 %). Pouze v Polsku a Rumunsku došlo k meziročnímu nárůstu investic. V Polsku byl zaznamenán nárůst o 110 %, a to zejména díky akvizici průmyslového parku Panattoni o rozloze 185 tis. m2, který koupila společnost P3 Logistic Parks. Meziroční nárůst v Rumunsku byl výsledkem porovnání s 1. čtvrtletím 2022, kdy nebyla uzavřena žádná investiční transakce. Objem investic nejvíce meziročně poklesl v Maďarsku, kde nebyla uzavřena žádná transakce, Norsku (-92 %), Belgii (-88 %) a Francii (-84 %).

Fraser Watson, Investment Advisory Director v Savills CZ&SK

, říká:

“Český průmyslový trh prokázal vysokou míru odolnosti vůči širším makroekonomickým vlivům působícím na celém kontinentu. Za tímto stavem samozřejmě nestojí jen jeden faktor; k přetrvávající poptávce investorů po českých průmyslových nemovitostech do jisté míry přispívá kombinace ideální geografické polohy země, omezená výstavba nových prostor, neochota majitelů prodávat své nemovitosti a dlouhodobě velmi nízká míra neobsazenosti.“

Průmyslové investiční transakce v Česku dosáhly v 1. čtvrtletí 2023 celkové hodnoty 125,5 milionu eur (30 % celkového objemu transakcí). Dle počtu uskutečněných transakcí byly průmyslové nemovitosti nejvíce obchodovaným sektorem, jelikož byly prodány čtyři nemovitosti. Tržní výnosy prémiových logistických nemovitostí zůstaly v 1. čtvrtletí 2023 beze změny na úrovni 5,00 %.

Za třemi ze čtyř transakcí uzavřených v České republice stál domácí kapitál, za čtvrtou slovenský subjekt. Jedná se o pokračování trendu z předchozích let, kdy dominantním zdrojem kapitálu byli tuzemští a regionální investoři. Nejaktivnějšími prodejci na evropském trhu byly v tomto čtvrtletí společnosti Goodman, LondonMetric a Panattoni, největšími kupci podle objemu pak BentalGreenOak, Blackstone a AGC Equity.

Marcus de Minckwitz, Head of EMEA industrial & logistics, dodává: „Hlavním faktorem tohoto zpomalení objemu investic v Evropě byla přísnější měnová politika, protože centrální banky pokračovaly ve zvyšování úrokových sazeb. To vedlo k vyšším finančním nákladům, které negativně ovlivnily náladu investorů. Do budoucna očekáváme, že se trh stabilizuje a v průběhu roku dojde k nárůstu objemu transakcí.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu