06. 04. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Současná krize potvrdila, že solidní dlouhodobý nájemník se vyplatí více než ukřičení turisti

6. 4. 2020, Praha – Vidina vysokých výdělků přiměla v minulosti spoustu majitelů bytů hlavně v historických částech měst k tomu, aby nabídli své nemovitosti ke krátkodobému ubytování pro turisty. Ti byli ochotní platit za pár nocí tolik, co jiní nájemníci za celý měsíc. Kromě jednotlivců, kteří si tímto způsobem přivydělávali a vylepšovali rodinný rozpočet, se na vysoké výnosy z krátkodobých pronájmů vrhla i spousta firem. Využívali obrovské poptávky po tomto typu ubytování. Ta však nyní ze dne na den náhle skončila a zlatonosná řeka vyschla.

Krátkodobé pronájmy se mnoha lidem vyplatily také proto, že často neodváděli daně z tohoto podnikání ani další povinné poplatky. Podle odhadů finančního úřadu mohlo jít až o miliardy korun. Tato zdánlivá výhoda však skončila nejpozději loni, kdy úředníci berního úřadu začali tyto daňové výpadky intenzivně vyhledávat a neplátcům daň zpětně vyměřovat.
Stejně tak si mnozí majitelé bytů zaslepení vidinou zlatého Eldoráda neuvědomili, že i krátkodobé pronajímání s sebou nese spoustu komplikací. Majitel bytu musel například zajistit pravidelné předání klíčů novým uživatelům bytu a pak ho při odjezdu od nich také převzít. Následně musel zajistit úklid bytu včetně výměny ložního prádla podobně, jako se děje v hotelích. Pokud byt pronajímal sám na sebe, musel tomu věnovat obrovské množství času. Ihned proto vznikly firmy, které to za majitele řešily. Samozřejmě za úplatu, takže vyšší výnos z krátkodobých pronájmů často spolky právě tyto společnosti nabízející úklidový servis.
Současná krizová opatření tak jen potvrdila to, na co jsem upozorňoval už dávno. Tedy to, že solidní a pravidelně platící nájemník se vyplatí více, než střídající se skupiny ukřičených turistů. Vydělají na něm nejen majitelé bytů, ale i sousedi. Ti se totiž potýkali nejen s hlučnými a často opilými turisty hlasitě se bavícími dlouho do noci, ale také museli uklízet společné prostory znečištěné těmito nevítanými krátkodobými sousedy. Majitel bytu pak má při klasickém nájmu na dlouhou dobu jistý příjem i v době ekonomické krize, kdy cestovní ruch padá mezi prvními. Dlouhodobý nájemník totiž s největší pravděpodobností neodejde o dům dále a bude i nadále pro majitele bytu představovat pravidelný příjem.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s