08. 08. 2022

Staví se i s vyšším úrokem. Češi mají zájem o hypotéky navzdory rostoucím cenám a tvrdším podmínkám

Rostoucí náklady na výstavbu a provoz nemovitostí spolu se zvyšováním úrokových sazeb ochladily hypoteční trh v meziročním srovnání téměř o polovinu. Vyplývá to z dat finančněporadenské platformy Chytrý Honza. I přes očekávaný propad trhu o 30 až 40 % Češi staví a chtějí bydlet ve svém. Neodrazuje je ani další zvýšení úrokových sazeb, které se vyšplhaly na 7 %.

Podle dat Chytrého Honzy se zájem o hypotéky v meziročním srovnání propadl o 45 %. Pokles téměř o polovinu lze přisuzovat neustálému růstu úrokových sazeb a rostoucím cenám stavebních materiálů a energií. Pokles je podle analytiků sice znatelný, ale celkově se trh hypoték vrací na hodnoty podobné roku 2020 a zájem o bydlení ve vlastním přetrvává. Za pokles může zejména nárůst úrokových sazeb. Ty z lednových 3,43 % vyrostly více než dvojnásobně, na současných 7 %.

„Po rekordním období se zájem o hypotéky dostává na hodnoty, na které jsme byli zvyklí před několika lety. Potvrdily se nám tím prognózy ochlazení trhu, který však neznamená konec hypoték. Vlastní bydlení lidi stále láká, takže zájem o hypotéky i přes ztížené podmínky trvá. Data nám také ukazují, že pokud už si žadatel hypotéku sjednává, má většinou jasnější záměr a strategii,“ komentuje proměnu hypotečního trhu Matěj Čermák, vedoucí produktového oddělení Chytrého Honzy.

Kvůli rostoucím úrokovým sazbám a zpřísnění podmínek však podle analýzy Chytrého Honzy již dnes nedosáhne na hypotéku více než třetina žadatelů. Mění se také výše hypotéky, kterou lidé volí. V porovnání s historickými daty platformy jen letos klesla průměrná hodnota hypotéky z 3,6 milionu korun v lednu na současných 2,3 milionu korun. Ve vývoji hypotečního trhu v letošním roce proto očekávají analytici Chytrého Honzy oproti loňskému roku propad o 30 až 40 procent.

Pomoci mohou dotace a změna strategie

REKLAMA

Jednou z možností, pomocí které lze snížit pořizovací cenu nemovitosti, je využití ekologických materiálů a technologií, na než je možné zažádat o státní dotace. Dotace nabízené Českou republikou jsou cílené zejména na provozní náklady, kdy například na tepelná čerpadla či fotovoltaiku lze získat dotaci až na 80 % nákladů a výše.

„Pokles zájmu o hypotéky není způsoben jen růstem úrokových sazeb. Do propadu se propisuje také růst cen energií a samotných stavebních materiálů. Dostupnosti nemovitostí žadatelům však mohou pomoci státní dotace, které v některých položkách dokážou citelně snížit cenu nemovitosti při výstavbě nebo při platbách za energie,“ dodává Jiří Havrlant, CEO Chytrého Honzy.

Při uvažování o hypotéce však nelze opomenout důkladné promyšlení kompletního investičního záměru. V něm by žadatelé měli počítat i s možností růstu nákladů na výstavbu nemovitosti či na energie nebo s nárůstem samotných úrokových sazeb. Nutností je také dostatečná finanční rezerva, alespoň šest měsíčních příjmů. Těmito kroky lze předejít případné platební neschopnosti žadatelů.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu