22. 06. 2015

Cena elektřiny do konce roku neporoste

„Do konce roku nepředpokládáme obrat klesajícího trendu. Navíc cena může ještě klesnout. Všichni zákazníci, jak domácnosti, tak firmy si polepší,“ říká Jaroslav Codl, ředitel prodeje elektřiny a plynu Virtuse Energy.

Na cenu elektřiny působí několik vlivů najednou. Cena vzniká tržně a tvoří ji související služby regulované Energetickým regulačním úřadem. Za současným poklesem cen elektřiny je především levné uhlí a povolenky CO2. Dále také pokračující trend zvyšování kapacit na produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu. Například výrobní kapacity větrné produkce by se měly v příštím roce zvýšit o 3 GW, zatímco instalované kapacity solární produkce v Německu by si měly polepšit o dalších 0,4 GW.

Analytici Virtuse Energy odhadují pokles ceny i pro příští rok. „Nárůst ceny neočekáváme ani v příštím roce. Elektřiny je navíc v Evropě nadbytek. Výše všech instalovaných výrobních kapacit daleko přesahuje spotřebu elektřiny, navíc výstavba nových zdrojů na výrobu elektřiny je rychlejší než růst spotřeby. Cenu elektřiny ovlivňují variabilní náklady na produkci, jejichž průměr neustále klesá,“ dodává Jaroslav Codl.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek