08. 08. 2022

Trh s bydlením letos potáhnou také rekonstrukce, celková investovaná částka do nich vzroste o 20 procent, tj. nejrychleji v Evropě

Neustále rostoucí ceny surovin, drahé energie, zdražující hypotéky. To vše jsou faktory, které v letošním roce zpomalí výstavbu nových bytů. Domácnosti se naopak ještě více než v minulých letech pustí do rekonstrukcí. Celková částka rekonstrukcí nemovitostí určených k bydlení tak v České republice letos poroste nejrychleji v celé Evropě.

Celková částka investic mířících do rekonstrukcí rezidenčního bydlení dosáhne v letošním roce v České republice 3,26 miliardy eur, tedy asi 81,5 miliardy korun. Meziročně to představuje nárůst o 20 procent, uvádějí data Euroconstructu. „Nové bydlení se kvůli vyšším cenám, drahým energiím i růstu úrokových sazeb hypoték stává stále nedostupnějším. České domácnosti ale chtějí bydlet lépe, proto letos rezidenční trh potáhnou také rekonstrukce,“vysvětluje generální ředitel Xella pro ČR a Slovensko Peter Markovič.

Podle odhadů Euroconstructu tak objem rekonstrukcí rezidenčního bydlení poroste letos v České republice nejrychleji v celé Evropě. Po loňském rychlém růstu je očekávané tempo zvýšení rekonstrukcí pro Evropu letos na úrovni 2,6 procenta a žádná jiná ze sledovaných zemí by neměla růst více jak 10procentním tempem. K této hranici se přiblíží jen Španělsko či Irsko. „Vývoj rekonstrukcí v České republice je částečně zkreslen loňským propadem, kdy zájem investorů více směřoval k novému bydlení a získání hypotéky za výhodné ceny. I tak je ale letošní výhled velmi optimistický,“ dodal Peter Markovič.

Letošní rychlý růst zájmu o rekonstrukce lze dát do souvislosti především s rychle rostoucími úrokovými sazbami hypoték. Zatímco ještě loni v létě dosahovala průměrná sazba hypoték
2,5 procenta, nyní už přesahuje 6 procent a odborníci očekávají další růst. Vysoké sazby pak zřejmě vydrží minimálně po celý příští rok.

Objem rekonstrukcí rezidenčního bydlení v České republice (v mld. Kč, odhad Euroconstructu):

2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
68,2 71,1 77,1 68,2 81,5 80,1 77,7

Pozn.: při orientačním využití kurzu 1 EUR = 25 Kč

REKLAMA

Český bytový fond je stále velmi zastaralý, průměrné stáří bytu či rodinného domu je téměř 40 let. Dochází tak k celkovým renovacím domů a bytů, přeměně jejich dispozice, časté jsou rekonstrukce koupelen či kuchyní. „Nicméně novým fenoménem jsou vysoké ceny energií. Ty motivují domácnosti hledat různé energetické úspory. Domácnosti stále častěji rekonstruují, nebo zateplují, volí více ekologické a vhodné tepelněizolační materiály, např. pórobeton. Vidíme proto velkou poptávku po našich produktech, všechny naše továrny pracují na plný výkon,“ dodal Peter Markovič.

Naopak výstavba nových domů a bytů v České republice letos zpomalí. Po loňském rychlém růstu lze očekávat zpomalení o zhruba 8 procent, trh se tak stále bude pohybovat na předcovidové úrovni roku 2019 a celkový objem nové rezidenční výstavby by měl dosáhnout asi 7,5 miliardy eur (187,5 miliardy Kč). A podobný jako letošní rok by měl být i rok příští, uvádí Euroconstruct.  K největšímu nárůstu nové bytové výstavby přitom dojde letos v Irsku, celá Evropa by měla růst zhruba dvouprocentním tempem. Nová bytová výstavba v Evropě by měla být mírně nad úrovní předcovidového roku 2019.