14. 10. 2021

Udržitelné rekonstrukce, které si poradí s materiálovou krizí. EHS v čele s Bezrealitky investuje do interiérového startupu Room Story

Ani generální rekonstrukce nemusí být drahá, pokud zrestaurujete kvalitní prvky původního interiéru a nahradíte jen ty, které už dosloužily. Dokazuje to skupina EHS, která tento přístup využívá v rámci svých mikrodeveloperských aktivit. Nyní investuje do startupu Room Story, který v Česku patří k průkopníkům udržitelných rekonstrukcí. Jejich cena je poloviční, hodnotu nemovitosti však zvýší stejně jako ty klasické a i v době materiálové krize se s nimi daří držet termíny.

EHS realizovala za poslední měsíce více než 60 nákupů domů, bytů, chat a chalup v celkové ceně přesahující 300 milionů korun a na trh jich vrátila už třetinu. Do konce roku chce do rekonstrukce nebo refreshe nemovitostí v rámci svých mikrodeveloperských aktivit investovat ještě více než 100 milionů korun. Pro její byznysový model, který počítá s rychlým návratem nakoupené nemovitosti na trh, se však stále větší hrozbou stávají prodražující se rekonstrukce.

Cena rekonstrukcí se za poslední rok zvedla až o třetinu. Připlácí se za stavební materiály, dodávka celé řady z nich je nevyzpytatelná, což zase prodražuje stavební práce.
„Vzhledem k tomu, že naše mikrodeveloperské aktivity jsou nízkomaržové, je pro nás růst cen rekonstrukcí klíčové téma,“ uvádí Hendrik Meyer, šéf EHS. „Všechny rekonstrukce děláme s tím, že nemovitost chceme prodávat běžným zájemcům za férovou cenu. To na nás vyvíjí velký tlak, který ovšem přináší skvělé výsledky.“

Udržitelné rekonstrukce stojí polovinu, hodnotu nemovitosti zvýší stejně jako ty klasické

REKLAMA

Skupina EHS i díky tomu našla vlastní cestu, jak nemovitosti rekonstruovat. Volí cestu takzvaných refreshí. Jinými slovy – co může v domě nebo bytě sloužit, je při rekonstrukci opraveno a zrenovováno. Ostatní části interiéru jsou nahrazeny. Nemovitosti tak nepřichází o architektonické prvky z původních interiérů nebo atmosféru, zároveň se na trh dostanou rychleji a levněji. Toto klíčové know-how do skupiny přinesl interiérový startup Room Story.

„Naprostá většina generálních rekonstrukcí dnes funguje tak, že kompletně vyklidíte původní prostor a následně do něj instalujete nové povrchy, obklady nebo třeba dveře. Ze své praxe vím, že zejména u starších domů to často znamená vyměnit původní kvalitní materiály za nové, ale s menší kvalitou i estetickou hodnotou,“ zmiňuje Alžběta Mrázová, spoluzakladatelka Room Story. „O nesmyslnosti tohoto přístupu svědčí i to, že naše cesta dosáhne skoro 50% úspor, přičemž hodnotu nemovitosti i kvalitu života v ní navýší stejně jako komplexní přestavba.“

„Je skvělé, že dokážeme zvýšit hodnotu nemovitosti cestou, která je navíc dokonale udržitelná. Noví majitelé si nepřiplácí za nové materiály, které nahradily staré, ale naopak ocení původní části interiéru,“ zmiňuje Meyer. „V bytech se tak po desítkách let opět rozzáří zapomenuté dřevěné podlahy, hlavními interiérovými prvky se stávají původní celodřevěné dveře a okna. Vracíme domům a bytům nejen jejich hodnotu, ale i duši.“

Nápad míří do Česka i do světa

Startup Room Story za sebou má stovky rekonstrukcí bytů, kanceláří, hotelů a penzionů nebo veřejných prostor, letos byla jejich realizace nominována na interiér roku. European Housing Services její myšlence udržitelných rekonstrukcí věří natolik, že do ní vstupuje 25% podílem. Hendrik Meyer, šéf EHS, se zároveň stane druhým jednatelem společnosti. Cena transakce nebyla zveřejněna. Společný cíl je jasný: Podpořit mikrodevelopment v nových lokalitách, udržet kvalitu, cenu i tempo rekonstrukcí. A postupně unikátní know-how přenést do celého Česka i států, kam bude EHS se svými aktivitami expandovat.

„I v zahraničí můžeme konkurovat naší kombinací rychlosti rekonstrukce a přístupu k původním architektonickým prvkům. S Room Story chceme vyzkoušet, jak moc jde náš přístup škálovat a jak ho přijmou zahraniční trhy,“zmiňuje Meyer. „Osobně si myslím, že jsme objevili přístup, který se vzhledem k materiálové krizi a inflaci brzy stane novou normou.“

EHS však nechce zůstat pouze u stavební rekonstrukce a kvalitní revitalizace interiérů. Na prvních konceptech bude testovat zhodnocení bytů také prostřednictvím instalace prvků chytré domácnosti nebo vlastních nábytkových řešení, reagujících na aktuální trendy – například unikátní vestavěné pracovní kouty.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek