15. 11. 2022

Upvest realizuje první projekt v rámci jeho nově vzniklé private equity strategie a nabývá podíl na developerském projektu v Bratislavě

Upvest s potěšením oznamuje úspěšný akcionářský vstup do plánovaného developerského projektu v centru Bratislavy. Jedná se o brownfieldový areál u vstupu do populárního lesoparku Železná studienka. Záměrem je z tohoto rozsáhlého industriálního areálu vytvořit polyfunkční komplex provozovaný za účelem poskytovaní ubytovacích služeb. Atraktivitu lokality pro tento produkt zvyšuje i skutečnost, že v těsné blízkosti projektu má vzniknout rozsáhlý campus jedné z největších technologických slovenských společností ESET navržený světoznámým dánským ateliérem Bjarke Ingels Group (mj. autoři návrhů Vltavské filharmonie).

Dalšími akcionáři projektu jsou majitelé české realitně developerské společnosti FIDUROCK a slovenská investorská a developerská společnost SYNAPSIS Property Ventures pod vedením Michala Padycha, která je zároveň zodpovědná za vedení a realizaci projektu. Pan Padych má rozsáhlé zkušenosti s povolováním a výstavbou developerských projektů z manažerských pozic ve společnostech Penta Real Estate a Lincoln Property Company. Mezi projekty pod jeho vedením patřil i významný bratislavský projekt Sky Park by Zaha Hadid.

Developerský projekt je financován Tatra Bankou ze skupiny Raiffeisen. Architektem projektu je vítěz mezinárodní architektonické soutěže bratislavský ateliér Sadovsky & Architects.

Realizace projektu probíhá v souladu s odsouhlaseným podnikatelským záměrem mezi akcionáři, kdy Upvest dozoruje realizaci projektu z pozice člena dozorčí rady a má negativní kontrolu nad klíčovými rozhodnutími týkající se projektu.

Upvest získal kapitál od investorů z řad movitých fyzických osob a fondů soukromého kapitálu a tyto sjednotil do investičního vehiklu Upvest Feeder PŽS a.s., který nakoupil akcie ve společnosti PŽS A Holding, j.s.a. Tato společnost pak ze 100 % vlastní projektovou společnost, která vlastní aktivum v podobě brownfieldového areálu a jejíž jedinou aktivitou je realizace projektu.

Průměrná investice na jednoho investora z řad Upvestu činí zhruba 400 tis. EUR. Celková expozice Upvestu činí necelých 3,4 mil. EUR a tento kapitál bude využit na nákup areálu a z nižší části na financování projektových činností spojených se získáním povolení.

REKLAMA

Upvest dosud realizoval pouze real estate private debt strategii tedy financoval projekty z pozice věřitele. Projekt Železná studienka je prvním projektem v rámci nové private equity strategie kde jednáme o dalších investicích do projektů v širším regionu CEE pod vedením předních developerských společností. Naši ambicí není projekty řídit, ale být jejich finančním partnerem a z této pozice kontrolovat jejich efektivní realizaci. Další projekty navíc chceme zpřístupnit veřejně na naši online platformě, ale z důvodu vyšší rizikovosti tohoto typu investic bude investování zpřístupněno pouze kvalifikovaným investorům při jednotlivé investici v minimální výši 100 tis. EUR.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu