02. 04. 2020

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Uvolnění limitů u nových hypoték? Více lidí bude moci dosáhnout na vlastní bydlení

Praha, 2. dubna 2020Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém středečním zasedání překvapivě uvolnila limity úvěrových ukazatelů pro nové hypotéky. Nově mohou banky všem zájemcům poskytnout 90procentní hypotéku a není tedy nutné mít naspořeno 20 procent vlastních prostředků. Banky mohou nově u pěti procent hypoték uplatnit i výjimku pro úvěry nad 90 procent hodnoty nemovitosti. Žadatel o úvěr může nově vynaložit na splátky dluhu 50 procent měsíčního čistého příjmu a ukazatel poměru výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr se dokonce ruší. Pro zájemce o vlastní nemovitost to znamená jediné – výrazné zvýšení dostupnosti bydlení prostřednictvím hypotéky.

Opatření centrální banky povede k oživení hypotečního a realitního trhu. Zatímco zpřísněná opatření, která platila od října roku 2018, znamenala stopku přibližně pro jednu třetinu zájemců, nyní se pro mnoho potenciálních žadatelů situace výrazně mění, a to k lepšímu. Dobrá zpráva je to zejména pro mnoho mladých lidí, kteří potřebují financovat například svoje první bydlení a nedisponují úsporami ve výši 20 procent hodnoty zastavované nemovitosti.
Právě tento parametr dělal v minulosti žadatelům největší starosti. Při průměrné ceně pražské novostavby 7,2 milionu korun to znamenalo, že museli mít lidé naspořeno přes 1,4 milionu korun. Nyní bude stačit jen polovina. Řada lidí se tak bude moci vyvázat z nájmů a zajistit si jistější vlastní bydlení prostřednictvím hypotéky, jejíž splátky budou ve většině případů nižší než nájemné v cizím bytě.
Zmírnění požadavků na bonitu žadatele o hypotéku navíc přichází v době, kdy začal být rezidenční trh kvůli zdravotní krizi v útlumu. I my jsme z tohoto důvodu představení jednoho většího bytového projektu pozdrželi. Dá se tedy očekávat, že se v nabídkách developerů nové projekty postupně začnou objevovat a bude tak z čeho vybírat.
Úrokové sazby hypoték jsou navíc velmi příznivé a aktuální zmírnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů tak v kombinaci s příznivými cenami bytů v Praze mohou vyvolat zvýšenou poptávku po vlastním bydlení. Pokles cen se ale očekávat nedá, a to zejména kvůli dlouhodobému nedostatečnému počtu nových bytů na trhu, ale také kvůli vysokým a stále rostoucím cenám stavebních prací i pozemků.
Oživení realitního trhu by navíc znamenalo výrazný impulz pro celý obor stavebnictví, který je nositelem jednoho z největších multiplikačních efektů pro ekonomiku naší země.
Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek