27. 01. 2020

Subjekty:
M&M reality

V Praze se nejlépe prodávají malé byty, neplatí to ale celorepublikově

PRAHA, 27. 1. 2020 – Až 70 procent všech nových bytů v pražských a brněnských developerských projektech tvoří byty 2+kk a menší. Také v rámci rekonstrukcí stále častěji dochází k dělení velkých bytů na více menších. V metropoli se navíc zmenšuje i průměrná podlahová plocha nejmenších bytových jednotek. Všechny tyto trendy jsou reakcí na poptávku ze strany potenciálních kupujících.  Jaké byty jsou nejžádanější v dalších největších městech republiky?

„V Ostravě zatím pražský a brněnský trend zmenšování prodávaných bytů nesledujeme, což je patrně dáno i vyloženě přemrštěnými cenami ve dvou největších městech. V Ostravě ceny nemovitostí vzrostly až o polovinu mezi lety 2015 a 2018, poté se jejich růst výrazně zpomalil. Klienti zatím, co se velikosti bytu týče, neslevují ze svých nároků,“ přibližuje Jakub Čepica z ostravské pobočky společnosti M&M Reality.
V Ostravě jsou podle něho dlouhodobě nejvíce žádané byty 3+1 o rozloze okolo 70 metrů čtverečních, ideálně v nízké cihlové zástavbě. Mohou-li si vybírat, chtějí lidé bydlet v domech s menším počtem obyvatel a mimo sídliště, ale celkově se dobře prodávají i panelové byty. Průměrná cena malého ostravského bytu se dnes pohybuje okolo 23 tisíc korun za čtvereční metr.
V Plzni, jakožto ve čtvrtém největším městě v zemi, se dle makléřů společnosti M&M Reality nejlépe prodávají dvoupokojové byty, jedná se ale o dlouhodobý stav a nelze říci, že by se velikost prodávaných jednotek v posledních letech výrazně měnila. „Nejvyhledávanějším bytem v Plzni je stejně jako v uplynulých letech 2+1 v panelovém domě.  Žádané jsou i 2+kk v jiných typech domů. Aktuální výstavba bytů se nikterak neliší od té například před pěti lety. Běžné byty 2+kk mají stále mezi 45 až 60 metry čtverečními,“ říká Tomáš Hrouda z plzeňské pobočky společnosti M&M Reality.  Byty v novostavbách se podle něho prodávají za průměrné ceny mezi 50 a 60 tisící korunami za metr čtvereční v závislosti na dostupnosti do centra nebo situování konkrétního bytu v patře.
„Neregistrujeme dělení velkých bytů na menší v rámci starší cihlové zástavby, jako se to děje například v Praze.  S ohledem na počet parkovacích míst v centru Plzně, kde se činžovní výstavba s těmito byty nachází, není dělení vlastníkům dovoleno. Museli by totiž zajistit pro rozdělené jednotky parkování,“ dodává Tomáš Hrouda.
V Liberci dominuje poptávce panelový byt 3+1. „Zatím nesledujeme, že by klienti ve velké míře prahli po menších bytech. Že je nejžádanější panel, je dáno mimo jiné skutečností, že na libereckém trhu je obecně minimum novostaveb,“ konstatuje Jaroslav Samek z liberecké pobočky společnosti M&M Reality. Metr čtvereční malých bytů podle něho v posledních letech nejrychleji zdražoval, což je ale běžný jev. „V rámci všeobecného růstu cen vždy nejvíce podraží metr čtvereční u těch nejmenších jednotek. Aktuálně se průměrná cena bytu 1+kk v Liberci pohybuje okolo 40 tisíc korun za metr čtvereční, u 2+kk je to zhruba 38 tisíc a u 3+kk a větších 35 tisíc korun,“ přibližuje Jaroslav Samek.
Ve stejném duchu hovoří David Holík z Olomoucké pobočky společnosti M&M Reality: „Velikost bytů jednotlivých dispozic v rámci developerských projektů se v podstatě nemění, roste ale podíl těch menších dispozic v rámci jednotlivých projektů. Za menší byt developeři více utrží.“
Olomouc je specifická tím, že se zde v uplynulých letech postavilo mnoho nových developerských projektů. Zdaleka ne všechny byty v novostavbách už jsou prodané.  „Lze předpokládat, že zvláště etapy, které ještě nejsou dokončené, budou mít developeři problém udat. V praxi dávají klienti přednost starším bytům, než aby čekali na dokončení projektu. Olomoucký trh s novostavbami je tedy takzvanou realitní bublinou a je otázkou, kdy splaskne,“ pokračuje David Holík.
Průměrná cena bytu v olomoucké novostavbě se v tuto chvíli pohybuje okolo 55 tisíc korun za čtvereční metr.  Klienti společnosti M&M Reality ve městě nejčastěji kupují byty 2+1 až 3+1 ve starší zástavbě. Tyto byty jsou stále levnější než ty v nových developerských projektech. Hlavním kritériem výběru bývá možnost hned v bytě bydlet.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek