11. 07. 2019

Vězni mají aktuálně více než 13 tisíc exekucí. Aby po propuštění nedopadli opět tvrdě na dno jim pomáhá práce během výkonu trestu

Zadlužení českých občanů ve výkonu trestu je obrovské, vězeňská služba u nich eviduje aktuálně více než 13 tisíc exekucí. Těžkosti se splácením dluhů má podle kvalifikovaných odhadů až 80 % vězňů. Jedním z mála východisek z této situace je možnost práce vězňů během výkonu trestu. To odsouzeným pomůže alespoň část dluhů umořit, takže na ně po propuštění na svobodu následek exekucí nedopadne tak drtivě.

Česko má v evropském kontextu velmi vysoký podíl lidí ve věznicích. Podle statistik Rady Evropy je šestý největší v rámci 43 zkoumaných evropských zemí. Na sto tisíc obyvatel u nás vloni podle zprávy o vězeňství připadalo 208,8 vězně, což je víc než dvojnásobek evropského mediánu. Jednou z příčin je i to, že vězni nejsou připraveni čelit problémům, které je bezprostředně po propuštění z výkonu trestu čekají, zejména pokud se navíc musejí vyrovnat se splácením dluhů nebo je na ně uvalená exekuce. Přesné statistiky neexistují, ale podle kvalifikovaného odhadu probační a mediační služby čelí problémům se splácením dluhů 80 % vězňů.
„Řada vězňů nemá přesnou představu o tom, kolik peněz a kterým věřitelům vlastně dluží, natož jak tyto problémy řešit. Klíčovou roli proto hraje dluhové poradenství. Praxe ukazuje, že pokud se s vězni správně pracuje a v rámci poradenství jsou motivováni k tomu, aby svou situaci zvládli sami aktivně vyřešit, pokračují v tomto zodpovědném přístupu i po ukončení výkonu trestu,“ říká Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Další příčiny zadluženosti

Kromě toho, že se do vězení již vysoce zadlužení dostali, odsouzeným vznikají i další náklady – na trestní řízení, za advokáty, případně odstupné lidem poškozeným jejich trestnou činností. To vše na bývalé vězně dopadne plnou silou po propuštění z trestu. Ministerstvo vnitra nyní plánuje vězňům zvýšit odměny za práci, což může trochu zlepšit situaci. Ale vzhledem k tomu, že z peněz, které odsouzený dostává, se platí sociální a zdravotní pojištění a částečně i náklady související s výkonem trestu, toto navýšení jim pomůže splácet závazky v řádu stokorun.
„Zvýšení zaměstnanosti vězňů má velký význam pro jejich úspěšný návrat na svobodu. Umožňuje jim totiž splácet své závazky již během výkonu trestu. Evidujeme případy, kdy vězeň při exekuci ve výši okolo 40 000 Kč celý dluh během práce ve věznici splatil, stejně tak případy, kdy splatil 70 – 90 % dluhu. Což je po propuštění úplně jiná výchozí pozice, než se dostat na svobodu zatížený dluhem v kompletní výši,“ uvádí konkrétní zkušenosti se zaměstnáváním lidí ve výkonu trestu Jan Kameník ze společnosti KAWE manufacture.
Důležitý je i další aspekt. Lidé ve výkonu trestu neztrácejí pracovní návyky nebo je dokonce v takovémto zaměstnání poprvé získávají. Navíc jim částka, kterou si vydělají, pomůže v prvních dnech po propuštění, kdy jsou většinou bez jakéhokoli zázemí vrženi do reálného života. Nezřídka se také stává, že vězni nabídne místo firma, pro kterou pracoval v rámci výkonu trestu, což mu poskytuje důležitý opěrný bod.
Tisková zpráva KAWE a České asociace věřitelů

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek