17. 07. 2020

Výnosy z prémiových průmyslových nemovitostí a obchodních center se za 1. čtvrtletí roku 2020 vůbec poprvé v historii vyrovnávají

• Covid-19 vytváří optimální podmínky k navýšení investic do logistiky v celé kontinentální Evropě
  • Výnosy z obchodních center přesahují 5 % poprvé od roku 2015

Podle Savills se v celé kontinentální Evropě výnosy z prémiových průmyslových nemovitostí a prémiových obchodních center vůbec poprvé v historii vyrovnaly, jelikož poptávka po logistice prudce roste v důsledku zvýšené aktivity v e-commerce (internetovém obchodu).
Data mezinárodní realitní poradenské společnosti ukazují, že historické průměrné rozpětí mezi výnosy z prémiových obchodních center a prémiových průmyslových nemovitostí bylo až do roku 2018 na úrovní 143 bazických bodů (bps), kdy následně kleslo na 108 bps a v roce 2019 na 54 bps. Poté v 1. čtvrtletí 2020 byly výnosy z průmyslových nemovitostí poprvé o 9bps nižší než výnosy z prémiových obchodních center, a to 4,95 % oproti 5,04 %.
Tato rychlá konvergence byla také výsledkem postupného růstu výnosů (o 40 bps) z obchodních center v posledních dvou letech.

Marcus de Minckwitz, ředitel oddělení pro regionální investice EMEA, uvedl: „Tato konvergence výnosů z prémiových průmyslových nemovitostí (zejména logistických) a maloobchodu (obchodních center) odráží přesun zájmu investorů od fyzického maloobchodu směrem k logistickým nemovitostem, spolu s nárůstem internetového obchodu a rostoucí poptávkou po skladových prostorech ze strany poskytovatelů logistických služeb a maloobchodníků. Tento trend se v celé Evropě v posledních měsících v souvislosti s koronavirem ještě prohloubil, což znamenalo, že více spotřebitelů než kdykoli předtím nakupovalo on-line, a to nejen z vlastní vůle, ale také z nutnosti.
Přestože byl konec 1. čtvrtletí z investičního hlediska meziročně klidnější a předpokládáme to samé i u 2. čtvrtletí, tak očekáváme silné oživení průmyslového sektoru v důsledku logistických transakcí. Vzhledem k neúměrnému zasažení maloobchodního sektoru pandemií, by mohlo v průběhu roku 2020 rozpětí mezi výnosy z průmyslových nemovitostí a obchodních center vzrůst.“

Fraser Watson, ředitel oddělení investic, Savills ČR a SR, říká: „Jedná se o historický milník jak pro průmyslový, tak pro maloobchodní sektor a rozhodně odpovídá obecnému trendu, který pozorujeme i na českém a slovenském trhu. Nedávná karanténa v obou zemích prohloubila již existující a rostoucí sentiment, tedy celosvětovou tržní nejistotu v maloobchodním sektoru, která tlačí na růst výnosů tohoto odvětví. Sektor průmyslových nemovitostí však zaznamenává pokles prémiových výnosů s tím, jak roste poptávka po skladových a logistických prostorech v důsledku širší uživatelské základny, zahrnující růst 3PL a internetového obchodu, a současně v důsledku omezené nabídky a zvýšené poptávky ze strany investorů. Musíme však rozlišovat mezi typem užití průmyslových nemovitostí, protože řada investorů vnímá výrobu jako více ohroženou v době recese a proto se rozšiřuje mezera mezi výnosy nemovitostí, kde probíhá výroba a těmi čistě skladovými či logistickými.“
Rostoucí alokace v logistice byly podpořeny silnými ukazateli výkonnosti, přičemž výnosy z průmyslového sektoru překonaly všechny výnosy z nemovitostí za poslední tři roky na většině trhů (MSCI). Tento trend by měl pokračovat i v příštích pěti letech, přičemž podle odhadu Capital Economics by průmyslové nemovitosti měly dosáhnout celkové výnosnosti 6,6 %, oproti 2,7 % u maloobchodu a 4,6 % v případě průměrné výnosnosti všech nemovitostí v zemích eurozóny.
Tato pozitivní výkonnost bude podpořena růstem internetového obchodu, který vytváří poptávku po logistických skladech, a také rostoucí váhou kapitálu v tomto odvětví.

Eri Mitsostergiou, analytička oddělení evropského průzkumu trhu v Savills, dodává: „Vzhledem k rozsahu poptávky investorů a nízkým mírám neobsazenosti jsou vyhlídky pro průmyslové nemovitosti nejpozitivnější, přičemž 79 % sledovaných trhů očekává nárůst objemu transakcí ve druhé polovině roku 2020. Tento trend by se měl udržet i v letech 2021 a 2022. Předpokládá se, že kapitálové hodnoty průmyslových nemovitostí odpovídajícím způsobem porostou, přičemž 47 % trhů předpovídá nárůst od druhé poloviny roku 2020. Pandemie by mohla přinutit mnoho společností přehodnotit své regionální dodavatelské řetězce a nearshoring, což by potenciálně mohlo vytvořit nová výrobní centra a celkové objemy průmyslových investic by se tím dále pozitivně podpořily.“