14. 10. 2021

Z brněnského Bronxu se stává nejžádanější lokalita, byty jsou tu nejdražší

Ceny nových bytů v Brně stále rostou. Ve třetím čtvrtletí je lidé kupovali průměrně za 5,75 milionu korun. Za aktuálně nabízené byty zájemci zaplatí v průměru 124 500 korun za metr čtvereční, což je o deset procent více než v předchozím čtvrtletí, a dokonce o 41 procent více než loni. Cenový růst nezastavilo ani 300 nových bytů uvolněných do prodeje, vyplývá z pravidelné analýzy společnosti Trikaya.

Od července do září letošního roku si nový byt pořídilo celkem 184 lidí a subjektů. Čtyři z deseti prodaných bytů byly garsoniéry, což souvisí především s vysokou investiční poptávkou po menších nemovitostech, které nabízí nejlepší výnos z pronájmu. Nejmenší prodaný byt měl pouhých 23 metrů čtverečních, byt s největší výměrou byl šestkrát větší. „Poprvé v historii cena prodaného metru čtverečního v brněnské novostavbě přesáhla sto tisíc korun. Každý kupující tak v průměru zaplatil za byt o 70 procent více než před pěti lety. I přesto však nové byty nezůstávají v nabídce dlouho a zpravidla se rozprodají dlouho před kolaudací,“ říká Alexej Veselý, výkonný ředitel společnosti Trikaya.

Brněnský Bronx: nejdražší lokalita města

Průměrnou cenu volných bytů překvapivě táhnou nahoru žádané projekty v dlouho přehlížené lokalitě poblíž ulic Bratislavská a Cejl. Takzvaný brněnský Bronx se tak po letech stává nejdražší lokalitou města. Byty se tu nabízí s průměrnou cenou sahající ke 135 tisícům za metr, což je srovnatelné s cenami v Praze. Za třicetimetrový byt tu lidé zaplatí i 4,5 milionu korun. „Situace je poměrně paradoxní, protože tato lokalita donedávna nabízela dostupné nové byty v blízkosti centra. Předsudky problémové lokality potlačila větší dostupnost nemovitostí. Vysoký zájem ale v napjatém brněnském trhu rychle vyšrouboval ceny bytů i v této oblasti, a to navzdory očekávání nad celobrněnský průměr,“ komentuje František Šudřich, obchodní ředitel společnosti Trikaya.

Dvoupokojový byt za 6,8 milionu. Loni by za to byl byt 3+kk

V uplynulém čtvrtletí se nabídka v novostavbách rozrostla o téměř 300 bytů, což představuje nárůst o 20 procent. Zájemci tak mohou vybírat z celkem 574 bytů. Mezi nejnovější projekty patří výstavba v ulici Táborská se 118 byty a Rezidence Svratka se 179 byty. Ani tento dvacetiprocentní nárůst nabídky ale zatím nevedl ke zpomalení dramatického růstu cen. Pokud si dnes lidé hledají byt, který má obývací pokoj s kuchyňským koutem a jednu ložnici, musí očekávat cenu kolem 6,8 milionu korun. Za podobné peníze se ještě loni dal koupit byt se třemi pokoji.

Průměrné ceny bytů v nabídce dle dispozic (k říjnu 2021)

Dispozice Cena s DPH Velikost bytu

Cena za m2s

DPH[1]

1+kk 4 900 000 Kč 36,5 m2 132 900 Kč
2+kk 6 800 000 Kč 58,0 m2 117 000 Kč
3+kk 8 500 000 Kč 76,5 m2 111 000 Kč
4+kk a více 15 300 000 Kč 136,0 m2 112 500 Kč

Nemovitosti za Brnem zdražily za rok o polovinu

Alternativou pro bydlení přímo v Brně byly dlouhodobě byty v okrese Brno-venkov, které se loni prodávaly s cenou 64 tisíc za metr. I tam ale byty rychle zdražují a výjimkou nejsou ani rodinné domy a pozemky. Jen za poslední rok se tam ceny nových bytů vyšplhaly až o 50 procent, tedy na 95 tisíc korun za metr čtvereční. „Poptávka po bydlení v dostupné vzdálenosti od Brna je velká. Rodinný byt ve městě je z důvodu extrémně vysokých cen pro řadu obyvatel nedosažitelný cíl, a tak se uchylují za jeho hranice. Nyní se ale ukazuje, že enormní zájem zdražuje byty i v těchto oblastech,“ ukončuje František Šudřich.

[1] Počítána jako dostupná cena bytu s DPH dělena podlahovou plochou uváděnou developerem (nejčastěji celková podlahová plocha dle NOZ).

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu