08. 11. 2021

Zdražování energií povede ke krátkodobému snížení cen nájmů až o 10 %

Situace na energetickém trhu se bude odrážet také na trhu nemovitostí. Podle odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz bude vysoký nárůst cen elektřiny a plynu tlačit proti růstu cen nájmů. Ty v posledních 3 měsících rostly, a to zejména ve velkých městech, v Praze byl nárůst o téměř 10 %, v Brně pak lehce přes 6 %. Situace na trhu energií se normalizuje na jaře příštího roku a ceny nájmů pak opět porostou.

Na základě statistik, které zveřejnil portál Realitymix.cz, vzrostla za poslední 3 měsíce (srpen, září, říjen) průměrná cena nájmů v Praze o 9,5 %, v Brně pak o 6,3 %. Podle odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz by měl růst v těch nejatraktivnějších lokalitách během příštích měsíců dramaticky zpomalovat anebo úplně zastavit. V ostatních lokalitách je očekáván i pokles ceny. Týká se to především krajských měst, kde se ceny nájmů doposud také zvyšovaly.

Nárůst záloh za energie pocítí nájemníci i pronajímatelé

Lidé nebudou schopni platit vyšší částky za nájmy, protože se budou navyšovat zálohy na energie. Za elektřinu si odběratelé připlatí o desítky procent více, za plyn i o stovky.

REKLAMA

„U nových nájmu nebudou lidé ochotni platit vysoké částky, když budou mít výrazně vyšší zálohy za energie. V nejkrajnějších případech dokonce nájemníkům nezbude nic jiného, než se přestěhovat do levnějších bytů či lokalit. Pronajímatelé nemovitostí tak budou nuceni jít s cenami nájmů níže,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Ceny nájmů opět porostou

Aktuálně je očekáváno, že by se situace okolo energií měla stabilizovat až na jaře příštího roku. Tím by se měl zároveň ustálit také trh nemovitostí a ceny nájmů pak opět porostou. Podobná situace nastala již během začátků epidemie koronaviru, kdy ceny nájmů klesaly – v krajských městech mírně, v Praze dokonce strmě. Růst přišel až v letních měsících s příchodem sezony, kdy se začali vracet studenti a zahraniční turisté.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek