09. 03. 2022

Zdražování hypoték pokračovalo i v únoru. Průměrná úroková sazba meziměsíčně vzrostla o 0,37 procentního bodu na 4,15 procenta

Zdražování hypoték nepolevilo ani ve druhém měsíci letošního roku. Jak potvrdily výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, průměrná úroková sazba hypoték v únoru vystoupala o 0,37 procentního bodu na 4,15 %. Podle odborníků je třeba počítat s dalším růstem i v následujících měsících, a to v návaznosti na pokračující zvyšování základních sazeb ze strany ČNB. V obzvlášť složité situaci se ocitli klienti se sjednanou hypotékou u Sberbank, které se ČNB v důsledku ruské agrese na Ukrajině chystá odebrat bankovní licenci. Odborníci jim doporučují zajistit si refinancování do jiné banky, jakmile to bude možné.

Česká národní banka počátkem února opět zvýšila základní sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,50 % a tento krok se pochopitelně projevil nárůstem průměrné sazby u hypoték. Jak ukazuje únorový Broker Consulting Index hypotečních úvěrů, jedná se o meziměsíční nárůst o 0,37 procentního bodu na 4,15 %. „Zdražování hypoték probíhá v podstatě už od poloviny minulého roku, od listopadu navíc značně zrychlilo. Očekávám, že bude pokračovat i v dalších měsících vzhledem k tomu, jak rychle jdou nahoru základní úrokové sazby. Ty by se letos podle obecného předpokladu měly dostat až na úroveň 5 %. Jejich pokles očekávám spíše až během příštího roku, poté by mohly začít mírně klesat také sazby hypoték,“ očekává další vývoj Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů Broker Consulting.

I přes pokračující nárůst sazeb je zájem klientů o poskytnutí hypotečního úvěru stále veliký. Závažným problémům nyní čelí klienti Sberbank, jejíž likvidní situace se výrazně zhoršila v důsledku odlivu vkladů poté, co došlo k invazi Ruska na území Ukrajiny. Sberbank bude ze strany ČNB odebrána bankovní licence, a v rámci předběžných opatření tak nemůže přijímat vklady klientů, ani poskytovat nové úvěry. „V úvěrové oblasti je situace složitější. Klienti musí stále platit hypoteční i spotřebitelské úvěry. Ale jen ti šťastnější, kteří mají běžný účet v jiné bance, mají z čeho. Takovým klientům doporučuji dotázat se u jiné banky na možnost refinancování, jakmile to bude možné. I když je pravda, že při zrušení úvěrového produktu a jeho refinancování je třeba obrnit se značnou trpělivostí,“ radí Pudilová.

Trpělivost a výdrž budou muset prokázat i klienti, kteří kupují nemovitost a čekají na čerpání hypotéky ve Sberbank, která jim tuto službu již nebude moci poskytnout. Dočerpat nemohou ani ti, kteří s čerpáním začali a činí tak postupně, například na rekonstrukci. Ani těm nezbývá nic jiného, než vyčkat dalších kroků banky a být připraveni na refinancování, jak doporučuje Michaela Pudilová.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu