24. 01. 2019

Ženy uklízejí denně, muži jednou týdně, ale vysávají raději než ženy. Téměř polovina Čechů se hádá kvůli tomu, že doma není uklizeno, říká průzkum

Téměř polovina Čechů se doma občas hádá kvůli tomu, že je tam nepořádek. Nejvíce mužů uklízí jednou týdně, naopak nejvíce žen každý den. Vůbec doma neuklízí 7 % mužů a 2 % žen. Nejoblíbenější částí úklidu je vysávání a nejméně oblíbené žehlení, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Newag.

Nejvíce mužů uklízí dle průzkumu jednou týdně (29 %), naopak nejvíce žen uklízí každý den (39 %). Vůbec neuklízí 7 % mužů a 2 % žen. 27 % se doma nedokáže shodnout, že je uklizeno. 45 % Čechů se doma občas hádá kvůli tomu, že není uklizeno.
„Čtvrtina populace označila za nejoblíbenější část úklidu vysávání, 16 % praní, 13 % mytí pomocí myčky, 12 % úklid věcí. Muži přitom vysávají raději než ženy, za nejoblíbenější část úklidu vysávání označila třetina českých mužů a pouze necelá pětina žen,“ dodává Jiří Najman, Newag. „Dlouhodobě sledujeme, že vysávání je mužskou doménou, a je proto logické, že roste také obliba centrálních vysavačů. Muži jsou rádi, když je jejich práce profesionální a efektivní.“
Nejhorší částí úklidu je žehlení, které nemá rádo 23 % respondentů. V žebříčku neoblíbenosti pak následuje mytí oken 20 %, utírání prachu (17 %), zametání či vytírání podlah (12 %) a mytí a utírání nádobí (12 %).
A co říká průzkum o tom, jaký mají Češi k úklidu v domácnosti obecně vztah? O něco více žen (58 %) než mužů (57 %) má k úklidu pozitivní vztah a 8 % žen spolu se 7 % mužů uklízení přímo miluje.  Vyhraněně negativní vztah má k úklidu 9 % mužů a 6 % žen. Pro partnerské soužití je důležité, že 27 % respondentů se doma nedokáže shodnout, zda je či není uklizeno.
„Průzkum nám také potvrdil logický předpoklad, že nejvíce úklidu potřebuje dle respondentů kuchyně (51 %) a obývací pokoj (18 %), nejméně pak pracovna a ložnice,“ uzavírá Jiří Najman, ze společnosti Newag.
Průzkum realizovala společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu.
Tisková zpráva Husky

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek