01. 10. 2020

Zpětná hypotéka slaví 5 let v Česku a přes 400 klientů!

Budí silné emoce, je vnímána jako kontroverzní, mnozí se k ní vyjadřují, málokdo ji rozumí. Přesto zpětná hypotéka pomohla již stovkám klientů. V zahraničí platí za standardní finanční produkt a tuzemští sociologové v ní spatřují smysluplný „pilíř“ důchodového zabezpečení. Jak vypadá skutečná zpětná hypotéka v Česku po pěti letech?

Získává si důvěru lidí, ti jí začínají rozumět a pomáhá. Již více jak 400 Čechů využilo možnost bezpečného finančního přilepšení, když jim peníze z důchodu k životu nestačí. Využili Rentu z nemovitosti od FINEMO.CZ. Klienti Renty si pochvalují hlavní výhody tohoto finanční produktu určeného právě lidem v penzi: získání peněz při zachování si vlastnictví nemovitosti, žádné zatěžující splátky úvěru a bezpečí či vnitřní klid, který jim zpětná hypotéka přináší.
„Naši zpětnou hypotéku, které říkáme Renta z nemovitosti od FINEMO.CZ, nabízíme českým seniorům od podzimu roku 2015. Od té doby jsme pomohli více než 400 lidem a poskytli celkově úvěry ve výši přesahující 250 mil. Kč se zástavou nemovitostí v aktuální tržní hodnotě téměř 1 mld. Kč.“ Rekapituluje první pětiletku na trhu Jiří Vránek ze společnosti FINEMO.CZ.
Zájem seniorů o zpětnou hypotéku roste především od jara 2018, kdy společnost FINEMO.CZ získala licenci České národní banky k poskytování spotřebitelských úvěrů. Stala se tak jedinou licencovanou společností v České republice poskytující produkt zpětná hypotéka.
„Licence ČNB pro nás představuje zásadní milník. Cesta k ní nebyla jednoduchá, ale vnímáme ji pozitivně. Licence velmi přispěla ke zlepšení našeho dobrého jména. Cítíme, že naší společnosti dodala důvěryhodnost,“ uvádí Jiří Vránek a pokračuje: „Česká společnost je dost vnímavá na jakékoli podnikání směrované na cílovou skupinu seniorů, takže jsme neustále pod drobnohledem veřejnosti a nyní i naší centrální banky.“
Co je dnes jinak než v roce 2015? Lidé o zpětné hypotéce již často slyšeli, znají konkurenční nabídky, a tak vědí víc, do čeho jdou. „Odhadujeme, že ´Rentou´ můžeme v příštích letech oslovit tak 1 % českých seniorů. Naši klienti jsou lidé většinou kolem 70 let, kteří vlastní dům či byt, který nechtějí prodávat a nechtějí se stěhovat. Přejí si zpeněžit část hodnoty svého nemovitého majetku a nevadí jim, že se tím sníží hodnota dědictví pro jejich potomky,“ vysvětluje Marek Rokoský z FINEMO.CZ.
Posun ve vnímání zpětných hypoték v posledních letech nastal i díky činnosti Sociologického ústavu Akademie věd, který se tématem využití vlastnického bydlení jako zdroje financí v důchodu již nějaký čas zabývá. Tím, že je v Česku vlastnické
bydlení hojně rozšířené a důchody nízké, tak sociologům zpětná hypotéka dává smysl. Téma je podrobně zpracované v publikaci „Vlastní bydlení jako finanční bonus k důchodu“, kterou Sociologický ústav Akademie věd vydal v roce 2018.
A na co peníze senioři obvykle využívají? „Řada našich klientů pomocí Renty z nemovitosti splácí své dluhy, které mají z minulosti, nebo zachraňují své dospělé děti, které se ocitly ve finanční tísni. Avšak přes 40 % našich klientů jsou senioři, kteří si penězi navíc chtějí zlepšit svou životní úroveň, neboť peníze z důchodu jim k životu nestačí,“ vyjmenovává Marek Rokoský.
Aktuální výše úroku Renty z nemovitosti od FINEMO.CZ je necelých 10 % p. a. „Často jsme za výši úroku kritizování. Chápeme to a naším cílem je úrok snižovat, pokud to bude možné. Výhodou Renty z nemovitosti ale je, že ač úrok nabíhá, klient ho za svého života nemusí splácet. To je velká výhoda a mezi finančními produkty naprostý unikát,“ zdůrazňuje Jiří Vránek.
Tisková zpráva FINEMO.cz