EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Čím dál víc lidí chce své vlastní bydlení. Na každý byt je ten správný čas

 


 

Malé byty přijdou na řadu v samostatném životě jako první. Pokud se jedná o první vlastní bydlení, volí mladí lidé často malé byty, jako je 1+kk nebo menší 2+kk. Nejprve však přicházejí na řadu velké byt nebo dokonce vilky. Studenti si rádi pronajímají například byt o velikosti 4+1 ke společnému bydlení. Jenže společné bydlení s dalšími lidmi je občas o nervy a leckdy to není procházka růžovou zahradou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pak přichází na řadu nákup, nebo pronájem menšího bytu jen s partnerem, či partnerkou.  Trh s nájmy je například v Brně, Praze nebo Hradci Králové silně rozvinutý a nabídka je nepřeberná. 

Čas malých bytů ale ještě přijde. Hlavně tehdy, když už má člověk vyřešené vlastní bydlení a přemýšlí o investici do nemovitostí, jakožto zajištění příjmu na stáří. Obvyklé je, že na investici se berou menší byty, které se dají rychle a dobře pronajmout. Většinou jde o jednotky 1+kk a 2+kk, často v novostavbách ve větších městech, vede Praha. Metráží kolem 50 až 65m2, velmi často včetně garážového stání,“ říká Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.

V bytě o velikosti 2+kk nebo 2+1 může žít i rodina s jedním dítětem, takže v takových bytech se dá bydlet několik let. Proto jsou tyto nemovitosti stále nejvyhledávanější a nejprodávanější.

Vlastnit nebo pronajímat?

Obvyklou otázkou je, zda je výhodnější pořídit si byt na hypotéku, nebo raději žít v nájmu. Záleží nejen na momentální situaci rodiny, nabídce nemovitostí, úrokových sazbách u hypotečních úvěrů, ale i například na lokalitě, ve které žije.

„V Praze, jako nejdražším městě v České republice, platí, že malé byty 1+kk, 1+1, 2+kk v běžných lokalitách se vyplatí vlastnit, protože nájemné je zde vůči kupní ceně nemovitosti vysoké, a při dnešních úrokových sazbách zpravidla na hypotéce zaplatíme méně něž na nájmu. U větších bytů už to tak nevychází a už vůbec poměření nájmu, splátky hypotéky a kupní ceny nevychází u nemovitostí v lukrativních čtvrtích, zde by finančně dávalo smysl vlastnit v běžné čtvrti pět bytů 1+kk a sami bydlet ve velké nemovitosti v lukrativní čtvrti,“ vysvětluje Daniel Kotula, spolumajitel RE/MAX Center.

REKLAMA

Se zvětšující se rodinou přichází obvykle na řadu stěhování a hledání většího bytu nebo domu. V takovém případě je nutné nehledět jen na velikost bytu, ale také na jeho dispozice. Existují takové skvosty jako je třeba byt o velikosti 90 m2 s dvěma pokoji, kam se nevejde ani kýbl a koště.

„Z čistě finančního úhlu pohledu budeme vždy poměřovat, jaký nájem za daný byt zaplatíme, za kolik si byt koupíme a případně jak vysokou hypotéku budeme při koupi platit, tedy zda hypotéka bude srovnatelná jako nájemné. Protože nájemné roste pomaleji než kupní cena nemovitosti, tedy čím větší nemovitost a čím lukrativnější lokalita, tím je poměr ročního nájemného ke kupní ceně nižší, vyplatí se nám tedy spíše kupovat levnější nemovitosti a dražší nemovitosti si najímat,“ uvedl Daniel Kotula, spolumajitel RE/MAX Center.

I když jsou hypotéky rekordně levné a ceny nemovitostí příznivé, určitě se nevyplatí koupit nemovitost, která na vás svým způsobem nedýchne. Zadlužit se i na desítky let kvůli bytu, který se vám v podstatě nelíbí a již ve fázi „zamilovanosti“ na něm vidíte hromadu těžko odstranitelných chyb, určitě není dobrou volbou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *