EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Zbyněk Drobiš

10. 06. 2016

0 komentářů

Kdy může pronajímatel vypovědět nájem s okamžitou platností?

 


 

Výpověď z nájmu bytu učiněná pronajímatelem musí splňovat zákonné náležitosti, a to k ochraně práv nájemce jakožto zákonem považovanou slabší smluvní stranu. Jaké náležitosti výpovědi nájmu bytu stanovuje nový občanský zákoník, čtěte v článku „Z jakých důvodů může pronajímatel vypovědět nájem bytu“.

Právo okamžité výpovědi

Občanský zákoník stanovuje, že pronajímatel má právo vypovědět nájem bez výpovědní doby, poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, a zároveň požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.

Občanský zákoník však vymezuje uvedené právo pronajímatele k okamžité výpovědi nájmu z bytu pouze pro zvlášť závažné porušení povinností nájemcem, kdy porušení zasahuje podstatně a intenzivně do práv pronajímatele.

Kdy může být okamžitá výpověď uplatněna

Právo pronajímatele k učinění výpovědi z nájmu bytu bez výpovědní doby může být uplatněno, zejména nezaplatil-li nájemce nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li nájemce byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí, nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno. Každý případ sporu o platnost či neplatnost udělené výpovědi bude individuální a bude záležet na okolnostemch konkrétního případu.

Povinnost pronajímatele

Občanský zákoník přímo vymezuje povinnost pronajímatele, aby ve výpovědi uvedl, v čem spatřuje zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti a rovněž před doručením výpovědi vyzval nájemce, aby v přiměřené době odstranil své závadné chování, popřípadě odstranil protiprávní stav. Pokud tak pronajímatel neučiní, k výpovědi se nepřihlíží, což je jistá zákonná sankce pronajímatele, že se nepokusil vyřešit spor s nájemcem smírnou cestou.

REKLAMA

Vzhledem ke složitosti problematiky doporučujeme v případě obdobného sporu konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu, a to i s ohledem na vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *