EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

29. 11. 2016

0 komentářů

Po získání domu přichází jeho rekonstrukce do 2 let Náklady se nejčastěji pohybují kolem tři čtvrtě milionu korun

 

Zatížení rodinného rozpočtu koupí domu nekončí. Kromě běžných nákladů na provoz totiž přichází i potřeba rekonstrukce, a to nejčastěji hned po jeho koupi nebo do 2 let od pořízení. Náklady na rekonstrukce přitom nejčastěji dosahují částky kolem 750 tisíc korun, což je více než původní očekávání nových majitelů nemovitostí, vyplývá z průzkumu ČMSS.

Loading



 


Podle průzkumu agentury NMS market research pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) dochází po získání rodinného domu brzy k jeho rekonstrukci. Téměř polovina nových majitelů domů (45 %) spustí rekonstrukci svého bydlení do 2 let od získání domu, dalších 22 % rekonstrukci v tomto období plánuje. Plná čtvrtina dotázaných přitom s rekonstrukcí začíná okamžitě po nabytí nemovitosti, ať už koupí, dědictvím, získáním daru či jiným způsobem.
 
„Potřeba rekonstrukcí souvisí se zastaralým bytovým fondem, polovina domů a bytů v ČR je starší 40 let. Pokud klient koupí starší nemovitost, zpravidla počítá s tím, že bude nutná její rekonstrukce,“ uvedl k výsledkům výzkumu předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura. Nejčastěji je přitom nutná rekonstrukce střechy (20 %), topení, vody a plynu (20 %), oken
či zateplení. Pokud jde o rekonstrukce konkrétních místností, tak první na řadě jsou koupelny a toalety, následují kuchyně, často dochází i k modernizaci garáže.
 
Náklady na větší rekonstrukce se stavebním povolením se nejčastěji pohybují kolem 750 tisíc korun (medián 750 tisíc, průměr se ale vyšplhal na 1,1 milionu korun). „To je přitom výrazně více, než jsou původní očekávání, kde se mediánová cena pohybuje kolem 500 tisíc korun. A právě zde je nejsilnější pozice stavebních spořitelen. Pro jejich úvěr není nutná zástava nemovitosti, jsou přitom až třikrát levnější než spotřebitelské úvěry,“ dodal Staňura. Mediánová cena menších rekonstrukcí bez nutnosti stavebního povolení se pohybuje kolem 250 tisíc korun.
 
Respondenti nejčastěji zvládnou rekonstrukci ze svých úspor, pokud však hledají úvěr, první volbou je úvěr od stavební spořitelny. Při hledání úvěru přitom nejčastěji míří do své banky, zároveň ale srovnávají podmínky půjčky s jinými institucemi, důležité jsou pro ně obecně výhodné podmínky, konkrétní úroková sazba, ale i příjemné jednání a doporučení z nezávislých zdrojů.
Tisková zpráva Českomoravská stavební spořitelna

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *