EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

Text: Petr Gola

23. 03. 2017

0 komentářů

Příjem z nájmu důchod nesníží

 

Investice do další nemovitosti za účelem jejího pronájmu je mezi lidmi velmi oblíbená. Jak však příjem z nájmu ovlivňuje důchodové nároky? A jak se mění daňové povinnosti pro příjem z nájmu dosažený v důchodovém věku?

Loading



 


Příjem z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu fyzických osob nepodléhá platbě sociálního a zdravotního pojištění. Zdanění příjmu z nájmu je tedy nižší než u příjmů ze závislé činnosti dle § 6 zákona o dani z příjmu nebo u příjmů ze samostatné výdělečné činnosti dle § 7 zákona o dani z příjmu.
Sociální a zdravotní pojištění se neplatí z nájmu bez ohledu na výši nájemného. Pro výpočet daně z příjmu fyzických osob je možné v případě nízkých skutečných výdajů uplatnit 30% výdajový paušál, nejvýše je však možné při využití paušálu uplatnit výdaje do částky 600 000 Kč.

Důchod příjem z nájmu neovlivní

Výše státního starobního důchodu závisí na dosažených příjmech v produktivním životě, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění a získané době pojištění. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2017 se hodnotí roky v letech 1986 až 2016. Ze všech rozhodných příjmů se vypočítá osobní vyměřovací základ, což je zjednodušeně řečeno průměrná měsíční mzda v současné hodnotě, kdy se příjmy přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů.
Protože se z příjmů z nájmů neplatí sociální pojištění, tak tyto příjmy nemají žádný vliv na výpočet státního důchodu. Zaměstnanec s podprůměrnou mzdou, který má vysoké příjmy ze zděděné nemovitosti, musí počítat s tím, že bude mít nízký státní důchod, neboť do výpočtové formule důchodu nebudou příjmy z nájmu vstupovat.

Na co si dát pozor

Pro přiznání státního starobního důchodu musí být získána potřebná doba pojištění. V roce 2017 v rozsahu alespoň v rozsahu 33 let. Když není potřebná doba pojištění získána, tak nemůže být státní důchod přiznán.
Jestliže v některém období plynou pouze příjmy z nájmu, tak se toto období nehodnotí do doby pojištění pro důchodové účely. V lepším případě tato skutečnost znamená, že státní důchod bude zbytečně nižší, neboť dojde k „rozmělnění“ osobního vyměřovacího základu) pro výpočet důchodu. V horším případě nebude státní důchod vůbec přiznán, neboť se nezíská potřebná doba pojištění.
Při dlouhodobých příjmech pouze z nájmu je vhodné se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění na místně příslušné OSSZ. Minimální měsíční dobrovolné důchodové pojištění placené v roce 2017 činí 1 977 Kč.

Ideální příjem v předčasném důchodu

V řádném důchodovém věku je možné mít libovolně vysoké příjmy a pobírat současně starobní důchod a příjem ze zaměstnání, samostatné výdělečné činnosti nebo nájmu. V daňovém přiznání přitom uplatní starobní důchodci daňovou slevu na poplatníka v plném rozsahu ve výši 24 840 Kč.
Starobní důchodce mající mimo starobní důchod pouze příjem z nájmu nezaplatí na dani z příjmu fyzických osob nic, když roční příjem z nájmu je 236 700 Kč a méně (při uplatnění 30% výdajového paušálu).
Předčasní důchodci však nemohou do dosažení řádného důchodového věku pobírat současně starobní důchod a příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Protože příjem z nájmu účast na nemocenském pojištění nezakládá a z nájmu se neplatí sociální pojištění, tak může mít předčasný důchodce libovolně vysoké příjmy z nájmu a přitom pobírat předčasný důchod.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *