EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

17. 01. 2018

0 komentářů

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Loni lidé investovali do bydlení rekordní částku. Kolik to bylo?

 

Známe výsledky bank i stavebních spořitelen za rok 2017. Banky zopakovaly svůj výsledek z roku 2016 a půjčily celkem 225 mld. Kč. Stavební spořitelny si polepšily a rozpůjčovaly dalších téměř 60 miliard korun. Například v porovnání se státními výdaji na výstavbu silnic a železnic se jedná o více než 3násobnou částku. 

Loading



 


Hypotéky: Méně lidí si půjčuje vyšší částky
Banky v prosinci dle dnes zveřejněných dat serveru hypoindex.cz* sjednaly 9351 hypoték (y/y +7,7 %) v objemu 20,138 mld. Kč, což je o 14 procent více než rok před tím. Banky v prosinci překvapily. Jedná se o nejlepší prosincový výsledek v historii. Průměrná výše úvěru činila 2,015 mil. Kč, což je o 19 000 méně než rok před tím, nicméně na celoroční bázi průměrná výše úvěru vzrostla z 1,97 mil. Kč na 2,06 mil. Kč.
 

V součtu za celý rok bylo loni celkem poskytnuto 109 618 hypoték (y/y -4,4 %) v celkovém objemu 225,8 mld. Kč, což je téměř „na chlup“ stejně, jako v roce předchozím.
„Navzdory menšímu počtu sjednaných úvěrů dosáhly banky v objemu stejného výsledku jako rok před tím. Podmínky pro financování bydlení byly v loňském roce i přes růst cen nemovitostí a úrokových sazeb excelentní a to se projevilo také v přetrvávající vysoké poptávce po hypotékách. Vyšší ceny nemovitostí a růst segmentu výstaveb a prodejů bytů v novostavbách pomohly posunout průměrnou výši hypotéky nad 2 miliony korun. A růst průměrné výše úvěru je tím, co pomohlo bankám k zopakování rekordního výsledku z roku 2016,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.
Sazby meziročně narostly
Průměrná úroková sazba v prosinci sjednaných hypoték činí 2,19 %. Oproti předchozímu měsíci hodnota indexu vzrostla o 4bps. Rok před tím se hypotéky v průměru sjednávaly se sazbou 1,77 %.
„Nabídkové sazby měřeném naším indexem GOFI70 jsou stále ještě o něco výše. Prosincová hodnota činila 2,45 %. Očekáváme, že realizační sazby se během několika měsíců opět přiblíží cenám nabídkovým,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.
Celoroční průměr úrokových sazeb sjednaných hypoték* činí 2,02 %. Rok před tím to bylo 1,89 %. Vzhledem ke stabilizaci cen na mezibankovním trhu očekáváme nyní i dočasnou stabilizaci nabídkových sazeb hypoték. Dočasnou z toho důvodu, že ČNB na letošní rok avizovala minimálně dvojí zvýšení sazeb, což hypotéky ovlivní.

Stavební spořitelny poskytly méně úvěrů. Ale půjčily víc. Jak to?
Stavební spořitelny poskytly v roce 2017 úvěry za 59,6 mld. Kč, což je o 18 % více než v roce předešlém. Na první pohled velmi uspokojivé číslo, na druhou stranu je vidět výrazné zpomalení tempa růstu objemu v 2. pololetí a faktický meziroční pokles celkového počtu sjednaných úvěrů (y/y -6%). Růstu spořitelny dosáhly podobně jako hypoteční banky díky vyšší průměrné částce úvěru, která meziročně vzrostla o 25 %.
Tahounem je Modrá pyramida, kde průměrná výše přesahuje 1,2 mil. Kč. Průměr trhu (včetně MPSS) je 808 tis. Kč. Největší meziroční růst produkce má MPSS (y/y +55 %). Následuje RSTS (+41 %) a Buřinka (+28 %). ČMSS a WSS za uplynulý rok zaznamenaly pokles: ČMSS -5 % a Wüstenrot -12 %.
V počtu nově sjednaných smluv spořitelny za loňským rokem zaostaly o 10 %. Nových smluv bylo loni 426 000. Rok před tím 474 000. Tato ztráta však vznikla v 1. pololetí. V druhém již počty nových smluv výrazně rostly, což je pro stávající rok optimistické. V úvěrové oblasti budou muset letos spořitelny přidat.
Rekord v úvěrech na bydlení
Celkově bylo loni na bydlení rozpůjčováno přes 285 miliard korun, což je nový absolutní rekord. Jen pro porovnání o jak velkou částku se jedná: na dopravní infrastrukturu (silnice a železnice) šlo loni ze státního rozpočtu 78 mld. Kč.

Výhled do roku 2018
Zásadní roli v poptávce po úvěrech na bydlení hraje míra nezaměstnanosti a příjmy českých domácností. Oba tyto parametry by se v letošním roce neměly nijak zásadně zhoršit.
„Pokud úrokové sazby zůstanou pod 3 procenty, což zatím předpokládáme, poptávka po vlastním bydlení nebo rekonstrukcích bude i v letošním roce velmi silná. A v kombinaci s pokračujícím trendem růstu průměrné výše úvěru mají letos banky i spořitelny velký potenciál zopakovat, nebo se přiblížit se objemovým výsledkům uplynulých dvou let. V případě hypoték by se objem mohl pohybovat mezi 190 a 210 mil. Kč. V případě stavebních spořitelen mezi 55 a 65 mld. Kč,“ říká Libor Ostatek a dodává: „To vše samozřejmě za předpokladu, že bude dostatečná nabídka nemovitostí ke koupi nebo příležitostí pro další výstavbu.“
 Zdroj: GOLEM FINANCE, Stavebky.cz, Hypoindex.cz
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *