EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

12. 06. 2018

0 komentářů

Subjekty:
Raiffeisenbank

ČNB: Dluh k čistému ročnímu příjmu DTI ve výši 9 a splátky dluhu k čistému příjmu ve výši 45 % s výjimkou pro 5 % objemu úvěrů

 

ČNB: Dluh k čistému ročnímu příjmu DTI ve výši 9 a splátky dluhu k čistému příjmu ve výši 45 % s výjimkou pro 5 % objemu úvěrů

Loading



 


Zavedením doporučení pro míru zadlužení a následnou zátěž splácením dluhů s platností od 1. října 2018 ČNB reaguje na rostoucí riziko předlužení českých domácností a následnou neschopnost splácet dluhy. Mnoho českých domácností s nízkými příjmy by mohlo snadno spadnout, i při krátkodobém výpadku příjmu, do dluhové pasti. Těmito zavedenými opatřeními se ČNB snaží toto riziko limitovat.
ČNB se znelíbilo, že i navzdory varování téměř 1/10 úvěrů poskytnutých v roce 2017 měla oba indikátory souběžně, tedy DSTI nad 40 % a DTI nad 8. Banky tedy výrazně neomezily úvěry, které jsou z pohledu regulátora až příliš rizikové a domácnosti, které se zadlužují, se stávají zranitelnějšími.
D(S)TI mohou omezit přístup tzv. singles (jednotlivců) s nižším příjmem (např. mladých lidí na začátku kariéry) a mladých rodin s dětmi žijících z jednoho příjmu k hypotékám a tudíž i k bydlení v Praze a Brně a jejich okolí, kde ceny nemovitostí jsou vzhledem k příjmům vysoké. Ve zbytku Čech to nebude vzhledem k nižším cenám nemovitostí zas tak velký problém. I pro mladé zde je ale řešení, a to žádat o úvěr společně s partnerem nebo požádat o finanční pomoc rodinu.
„Singles a mladé rodiny budou tedy pravděpodobně odkázáni bydlet déle, ne-li po celý život, v nájmu. Ceny nájmů, dokud se bude ekonomice a spotřebitelům dařit, porostou ve velkých městech a jejich okolí ještě výrazně rychleji,“ komentuje situaci Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
DTI či DSTI doposud používalo 15 zemí EU (9 v podobě právně závazné normy). Kombinaci všech tří limitů LTV, DSTI a DTI uplatňují či se chystají uplatňovat cca 3 země (Nizozemí, Slovensko a chystá se i Rakousko)
„Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že tyto dluhové stropy vedou ke zpomalení růstu úvěrů, ne však k zastavení jejich růstu. Neprokázalo se, že by tato opatření měla vliv na růst cen nemovitostí, tj. že by růst cen nemovitostí zastavila“, dodává Horská.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *