EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

21. 11. 2018

0 komentářů

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Poptávka po úvěrech na bydlení v říjnu zbourala všechny rekordy

 

Počty i objemy v říjnu sjednaných hypoték vysoko překonaly dosavadní říjnové rekordy. Hlavní příčinou je paradoxně nová regulace, která zhoršuje dostupnost úvěrů na bydlení. Jak je to možné? A co se bude dít dál?

Loading



 


Objem hypoték vzrostl o 1/3
V říjnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 10 590 hypotečních úvěrů, tedy o 1923 více než v loňském roce. Celkový objem vystoupal až na 24,284 mld. Kč. Meziročně suma sjednaných hypoték vzrostla o 6,4 miliardy korun (35,4 %).
„Tento prudký meziroční nárůst jak počtu, tak objemu sjednaných hypoték je dozvukem nové regulace v úvěrech na bydlení. Nová pravidla začala sice platit od 1. října, ale vzhledem k prodlevě mezi podáním žádosti a podpisem úvěru bude možné skutečný dopad regulace sledovat až v listopadových či spíše prosincových statistikách. Aktuální statistiky teprve odrážejí zvýšený zájem o úvěry před začátkem platnosti nové regulace, takže se jedná ve velké míře o úvěry rozjednané ještě v září,“ komentuje aktuální výsledky Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla meziměsíčně o 9 setin procentního bodu na 2,66 %, čímž potvrdila trend a směřování našeho GOFI INDEXU, který mapuje nabídkové sazby hypoték a je zhruba o měsíc napřed. Jeho hodnota v září byla 2,67 %. V říjnu pak vystoupala na 2,86 % a nyní – v polovině listopadu – již atakuje 3% hranici.

 
Stavební spořitelny rozpůjčovaly o polovinu více než loni
Ze stejného důvodu se dařilo i stavebním spořitelnám. Ty v říjnu sjednaly o 24 % více úvěrů – celkově 7 572 ks a celková rozpůjčovaná suma peněz dosáhla bezmála 8 miliard korun. V meziročním srovnání je nárůst objemu úvěrů stavebních spořitelen ještě větší, než v případě hypoték a činí 54,4 %! 
„Stavební spořitelny mají výborný rok a říjnová čísla toto jen potvrzují. Od začátku roku již stavební spořitelny poskytly úvěry za 62 miliard korun a součtu za celý rok budou pravděpodobně atakovat dosavadní rekord z roku 2008, kdy celkově rozpůjčovaly 74 miliard korun,“ říká Libor Ostatek.

 
 
 
V září a říjnu banky ztrátu odmazaly. Bude to stačit?
Za 10 měsíců letošního roku sjednaly banky podle dat serveru hypoindex.cz hypotéky za 184 mld. Kč. Díky excelentním výsledkům v posledních dvou měsících (důvody jsme si uvedli) banky výrazně zmenšily ztrátu za loňskými výsledky. „V celoročním zúčtování však k překonání loňských čísel téměř s jistotou nedojde. V listopadu a prosinci se začne projevovat efekt nové regulace a také fakt, že část potenciálních obchodů byla předčerpána v září a říjnu. Náš aktuální odhad celkového objemu sjednaných hypoték činí 214 mld. Kč, uzavírá Libor Ostatek z GOLEM FINANCE.
 
 
Celková suma úvěrů na bydlení (společně s produkcí stavebních spořitelen by pak činila 287,8 mld. Kč. Přičemž dosavadní rekord dosažený v loňském roce představuje 288,9 mld. Kč. Letošní rok bude z pohledu bank a stavebních spořitelen opět obchodně velmi úspěšný. Jiné je to z pohledu marží a ziskovosti plynoucí z jednotlivých úvěrových obchodů, ale to je téma na další MEDIA INFO.
* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují
Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, Stavebky.cz, ČTK

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *