EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

10. 12. 2018

0 komentářů

Fórum Zlaté koruny Bydlení: Krize nebo vize?

 

V úterý 11. prosince se uskuteční Fórum Zlaté koruny na téma bydlení. Záštitu nad Fórem převzala ministryně financí Alena Schillerová a guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Úvodní slovo bude mít premiér Andrej Babiš.

Loading



 


„Bydlení v České republice je bezpochyby jedním z nejdiskutovanějších témat. Všude kolem nás slyšíme o nedostatečné nabídce bytů, restrikcích a zpřísnění podmínek pro udělování hypoték. Je to také střet nabídky a poptávky, který vytváří problém na trhu a proto jsme se rozhodli společně s politiky, ekonomy, developery i veřejností hledat vizi řešení,“ upřesnil hlavní myšlenku Fóra zakladatel a ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal.
„Naše vláda na výjezdech do krajů poprvé v historii naší země vyčíslila a definovala investiční plán na 12 let. Což je velice důležité pro naši vizi, pro budoucnost naší země. A velice důležité je bydlení. My jsme bohužel bydlení zanedbali, po revoluci samospráva dostala 600 tisíc bytů a v této chvíli máme obrovský problém. Nájmy explodují, bytů je nedostatek hlavně ve velkých metropolích a já roli naší vlády vidím hlavně v legislativě. To znamená rekodifikaci stavebního práva,“ řekl premiér Andrej Babiš k Fóru Bydlení. Právě rekodifikace stavebního práva je jedním z nejdůležitějších témat bydlení a důležitost tohoto tématu si uvědomuje i Ministerstvo pro místní rozvoj a Hospodářská komora, které se do přípravy rekodifikace pustily společně. Pozvání k diskusi přijala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, její náměstkyně pro místní rozvoj, sekci výstavby a veřejného investování Marcela Pavlová a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Fórum Zlaté koruny bude mít celkem 3 bloky. Druhá část se bude věnovat financování bydlení. Vystoupí v ní například ministryně financí Alena Schillerová, která nastíní faktory ovlivňující dostupnost bydlení. Do diskuse o financování bydlení neodmyslitelně patří i regulace bankovního trhu. Za Českou národní banku se zúčastní Jan Frait, ředitel sekce finanční stability.
Zlatá koruna společně s výzkumnou agenturou IPSOS  pro toto Fórum připravila výzkum veřejného mínění na téma bydlení. „Výzkum potvrdil, že situace na trhu bydlení je opravdu alarmující. 91% lidí, kteří uvažují o změně bydlení, je přesvědčeno, že nemovitosti na českém trhu jsou příliš drahé. Vzhledem k nedostatku bytů jsme výzkum nezaměřili pouze na nákup vlastního bytu, ale i na nájemní bydlení. Ptali jsme se také, jak jsou na tom lidé s financováním bydlení a o kolik si mohou dovolit zvýšit své výdaje na bydlení,“ prozradil o výzkumu Michal Straka, Product & Business Development Director výzkumné agentury IPSOS, který výsledky výzkumu na Fóru představí.
Nejkritičtější je jednoznačně situace v Praze. Dle dat ČSÚ se v loňském roce počet obyvatel Prahy zvýšil o 14 tisíc a v 1. pololetí letošního roku vzrostl o 6619. Zároveň bylo v 1. pololetí dokončeno pouze 2871 bytů a zahájena výstavba 1808 bytů. Tato základní čísla stačí k tomu, aby bylo každému zřejmé, že trend je neúnosný. Jak strategicky vyřešit bydlení v Praze bude diskuse 3. části Fóra.
Seznam řečníků, registrační formulář i přesný program Fóra naleznete na: http://www.zlatakoruna.info/.
Tisková zpráva Zlatá koruna

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *