EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

17. 12. 2018

0 komentářů

Bydlení – Krize nebo vize?

 

V úterý 11. prosince proběhlo Fórum Zlaté koruny na téma bydlení. O bydlení se diskutuje dlouhodobě a z několika úhlů pohledu, cílem Fóra však byla komplexní debata všech zájmových skupin, která by přinesla jasnou vizi řešení a zodpověděla otázku, jaká situace by nastala, pokud by k řešení nedošlo.

Loading



 


Hlavní příčinou, proč jsou byty stále více nedostupné, je nedostatek bytů, což zvyšuje jejich cenu. Od revoluce nebyla vytvořena strategie bydlení obyvatel a neexistoval žádný efektivní plán, jak vytvořit podmínky pro bydlení při stále se zvyšující urbanizaci a demografickém vývoji. Premiér v příspěvku pro Fórum Zlaté koruny řekl, že vláda poprvé v historii vyčíslila a definovala investiční plán na 12 let.
„My jsme bohužel bydlení zanedbali, po revoluci samospráva dostala 600 tisíc bytů a v této chvíli máme obrovský problém. Nájmy explodují, bytů je nedostatek hlavně ve velkých metropolích a já tu naši roli státu vidím hlavně v legislativě, to znamená rekodifikace stavebního práva“. Dle jeho slov očekával od MMR lepší výkon: „Není možné se vymlouvat na ostatní rezorty a že je tam strašně moc změn v rámci různých zákonů“. Rekodifikaci stavebního práva připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Hospodářskou komorou.
Vizi, jak by měl zákon vypadat, představil na Fóru prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Roman Vodný, ředitel odboru územního plánování. Roman Vodný uvedl i časový harmonogram rekodifikace, kdy schválení věcného záměru vládou by mělo proběhnout v březnu roku 2020, zpracování paragrafového znění návrhu stavebního zákona a změnového zákona v květnu roku 2020. Schválení návrhu zákona vládou plánuje MMR v srpnu 2021.
David Koppitz, náměstek MMR pro řízení sekce regionální rozvoje, doplnil koncepci bydlení. Představil projekty týkající se bydlení – program Výstavba, který v současné době nahrazuje a rozšiřuje zamýšlený zákon o sociálním bydlení. Mezi stávající projekty MMR patří i Půjčky pro mladé, Komunitní bydlení pro seniory, projekt Pečovatelské byty a Bytové domy bez bariér.
Druhá část Fóra se zabývala financováním bytů. Alena Schillerová, která mluvila o faktorech ovlivňujících bydlení z pohledu Ministerstva financí, doplnila předchozí čísla Davida Koppitze. Uvedla, že na programy na podporu bydlení je v kapitole MMR celkem 775 mil. Kč. Na téma financování bydlení dále vystoupil Jan Frait, ředitel sekce České národní banky, Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund a Jan Jeníček, předseda představenstva Asociace českých stavebních spořitelen. Na začátku tohoto bloku představil Michal Straka, Product & Business Development Director agentury IPSOS, výsledky exkluzivního výzkumu o bydlení. „O změně bydlení uvažuje 42 % populace, tři čtvrtiny z nich se plánují přestěhovat do vlastního a 21 % do nájmu. 73 % dotázaných zároveň připouští, že budou muset zůstat v nájemním bydlení.
91 % lidí plánující změnu bydlení je přesvědčeno, že nemovitosti na českém trhu jsou příliš drahé.“
 
O nájemním bydlení se zmínil v první části i David Koppitz, který uvedl, že poměr vlastnického bydlení České republiky je vyšší než v západních zemích. V sousedním Německu a Rakousku dosahuje hodnoty 45 % a více, v Čechách je to pouhých 21 %.
V třetí části se řečníci zabývali Prahou, nejkrizovějším regionem České republiky. Petr Hána ze společnosti Deloitte i Martin Vachek, předseda představenstva Asociace developerů, poukázali na neefektivní a pomalou výstavbu, která je v Praze v průměru 8,8 let, což dopadá nejen na vysoké ceny prodeje bytů, ale i na nájemní bydlení. Ceny nájmů se za poslední 3 roky zvýšily o 39%. Vzhledem k tomu, že se místo 8 tisíc bytů ročně staví pouze 2 tisíce bytů, nelze předpokládat, že se situace zlepši.
Po všech debatách je tedy vize bydlení jasná – zrychlit a odblokovat výstavbu. Pokud se to nepovede, krize v nájemním bydlení se prohloubí nejen v Praze, ale dopadne i na další části republiky.
Tisková zpráva Zlaté koruny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *