EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

28. 01. 2019

0 komentářů

Domácnosti si na vánoce půjčovaly. Své dluhy ale platí – počet nesplácených úvěrů je nejnižší v historii

 

Počet lidí, kteří mají dlouhodobý problém se splácením spotřebitelských úvěrů, klesá. Podle meziročního srovnání se za rok 2018 snížil jejich počet o téměř 8 procent.  A více než polovina z nich dokáže do půl roku splátky v prodlení vyrovnat. Vyplývá to ze šetření společnosti M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky finančních institucí, telefonních operátorů a dodavatelů energií.

Loading



 


„Již nejméně čtyři roky po sobě nedochází po Novém roce k výraznějšímu nárůst neplatičů. Konkrétně u spotřebitelských půjček a nákupů na splátky jejich počet nestoupá. A ve vztahu k objemu půjček naopak dlouhodobě mírně klesá,“ popsal trend schopnosti splácet úvěry Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance.
Podle statistiky M.B.A. Finance je zlepšení v úhradě finančních půjček skokové – mezi rokem 2011 a 2018 došlo k poklesu počtu neplatičů o 65 procent. V letech 2010 až 2014, kdy se nejvíce projevovaly dopady ekonomické krize, docházelo v prvních měsících nového roku k nárůstu neplatičů prakticky u všech produktů a služeb hrazených měsíčními splátkami. “Bylo znát, že někteří lidé o Vánocích utratili vice, než jim umožňovaly jejich příjmy. Navíc z kraje roku často platili jednorázové platby, jako je pojistné, různé daně a podobně. Proto se některým stávalo, že pak neměli na placení energií, telefonů nebo půjček,” vysvětlit Jakub Zetek důvody, proč se část lidí dostávala do skluzu s placením svých závazků.
Zlepšení potvrzují také údaje ČNB, podle kterých počet nesplácených úvěrů klesl v prosinci 2018 těsně pod 5 procent, což je historicky nejnižší číslo. Přitom za tři měsíce před Vánoci vzrostly bankovní půjčky o 4,1 miliardy a celkem dosáhly hodnoty téměř 244 miliard korun. Meziročně rostly o 6 procent, což je důkazem, že si Češi věří a nebojí se zadlužení.
Mají pro to ostatně důvod. Průměrná mzda vzrostla na 31,5 tisíce a inflace se pohybovala těsně nad dvěma procenty. Díky tomu se zvýšila reálná kupní síla domácností o 6,4 procenta, což je nejlepší výsledek za posledních 15 let.
“Spotřeba domácností tvoří téměř polovinu hrubého domácího produktu, a pokud by lidé náhle přestali utrácet, ekonomika by se dostala do problémů. Z našich čísel je patrné, že domácnosti mají dluhy pod kontrolou. Prognózy růstu mezd i hospodářské situace v regionu jsou dobré, tak nevidím důvod k panice,“ komentoval Jakub Zetek přehnané obavy o předlužení domácností.
ČNB reguluje finanční trh, čímž drží celkové zadlužení obyvatel na bezpečné úrovni a novely zákonů více chrání spotřebitele proti nekalým praktikám dodavatelů. Je tedy na lidech, co se zadlužují, aby byli zodpovědní za své chování.
Tisková zpráva M.B.A. Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *