EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Nejvíce za bydlení zaplatí lidé bydlící v nájmu. Nejlevnější je nastěhovat se ke známým

 

Bydlení v nájmu není levná záležitost, zvlášť ve velkých městech. Nejvíce peněz dají za bydlení lidé, kteří využívají právě nájemní bydlení. Podíl výdajů za nájemní bydlení vzhledem k čistému příjmu činí v průměru 30 procent. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Loading



 


Celkově lidé za bydlení měsíčně zaplatí 5 706 korun, což je 15,9 procent z průměrného měsíčního příjmu. Nejdražší je nájemní bydlení, kde lidé měsíčně za bydlení zaplatí v průměru 8 588 korun. Nejlevnější je bydlet u příbuzných, či přátel. V takovém případě pak výdaje klesají na polovinu.
Graf 1: Pravidelné výdaje za bydlení podle právní formy užívání

Zdroj: ČSÚ
Podle šetření Životní podmínky téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 procent ze svých čistých příjmů. Přitom zhruba dvě třetiny z nich bydlí v pronajatém bytě a největší skupinu tvoří ženy v důchodu, které žijí sami.
Pokud člověk bydlí v bytovém domě, tak největší podíl jeho výdajů na bydlení činí nájemné nebo úhrada za užívání bytu. V rodinném domě pak jeho obyvatele nejvíce zaplatí za elektřinu. Nejlevnější položkou je pak v bytovém domě plyn z dálkového zdroje, kdežto v rodinném domě to je vodné a stočné.
Graf 2: Měsíční výdaje za bydlení podle položek (v Kč)

Zdroj: ČSÚ

Více lidí bydlí ve vlastním

ČSÚ v rámci svého šetření srovnal i podíl domácností podle právní formy v roce 2008 a 2018. Nejvíce lidí v minulém roce bydlelo ve vlastním domě, a to 38,7 procenta. Vlastní dům mělo nejvyšší procento lidí i před deseti lety. Druhé příčky se už ale liší. V roce 2008 23 procent lidí bydlelo v nájmu, loni už to bylo jen 19 procent. V roce 2018 mělo druhé nejvyšší zastoupení bydlení ve vlastním bytě. Z toho vyplývá, že loni bydlelo ve vlastní nemovitosti 67,5 procenta obyvatel České republiky, před deseti lety to bylo 60,6 procenta. Nejméně lidí pak bydlí u přátel či příbuzných.
Graf 3: Domácnosti podle právní formy bydlení

Zdroj: ČSÚ
Obyvatelé ČR jsou podle šetření nejvíce spokojeni s osobními vztahy a se svou prací. O něco horší to je s finanční situací domácnosti. Více jak polovina osob se v daném období čtyř týdnů cítila často klid a štěstí. Osamělost, prázdnotu, zoufalost či depresi, připustila jen třetina lidí. „Pouze 7 % Čechů předpokládá zhoršení své životní situace. Právě v tomto směru se výsledek nejvíce odlišuje od posledního šetření z roku 2013, kdy negativní očekávání uvedla více než pětina osob,” uzavřel Jiří Pekárek z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Lidí ohrožených příjmovou chudobou je víc

V roce 2017 bylo ohroženo příjmovou chudobou 9,1 procenta lidí, loni to bylo 9,6 procent. Potíže vyjít s příjmy mají stále stejné skupiny obyvatel. Patří sem hlavně matky samoživitelky a starší ženy v důchodu žijící samy. Pro necelých 18 procent domácností je velký problém vyjít s měsíčním příjmem.
„Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *