EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

01. 07. 2020

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

Rezidenční trh čeká letos propad, zájem bude hlavně o levnější projekty

 

1. 7. 2020, Praha – S následky koronavirové pandemie, která na dlouhé týdny zmrazila celou českou ekonomiku, se budeme potýkat ještě velmi dlouho. Firmy avizují hromadné propouštění, nezaměstnanost výrazně vzroste. Spotřebu omezí i domácnosti, déle si budou rozmýšlet hlavně pořízení nového auta a především bytu. Letos tak na jakýkoliv růst můžeme zapomenout. Tento rok bude nejhorší od krizového roku 2008 a osobně myslím, že půjde z pohledu ekonomiky dokonce o nejhorší rok za celou historii samostatné České republiky.

Loading



 


Situace v developmentu bude odpovídat stavu celé ekonomiky, náš obor je s tím úzce provázán. Zájem o nové byty totiž závisí na vývoji celé ekonomiky. Lze očekávat zásadní propad prodeje nových bytů. Otázka pouze je, jak hluboký pád to bude. Zda půjde v meziročním srovnání o poloviční propad nebo 30procentní. Mezi těmito dvěma čísly si myslím, že se pokles prodejů nových bytů bude pohybovat.
Byty se ale úplně prodávat nepřestanou, i nyní budou lidé hledat nové bydlení. Jen se zcela změní struktura bytů v nabídce. Stejně jako při minulé ekonomické krizi po roce 2008 budou lidé vyhledávat levnější byty s cenou do 85 tisíc korun za metr čtvereční, o předražený luxus bude zájem nulový. Vzroste tak počet neprodejných ležáků, které však jejich developeři nebudou chtít kvůli vysokým nákladům jen tak zlevnit. Pozice zájemců o nové bydlení se tak ještě zhorší, protože budou muset pečlivě vybírat, aby nezvolili neprodejný předražený byt.
Výhodu budou mít zkušené developerské firmy s velkou zásobou pozemků nakoupených za příznivé ceny, jako například Ekospol, který vlastní půl milionu metrů čtverečních pozemků pro bytovou výstavbu v Praze a Roztokách u Prahy. Na nich připravujeme několik tisíc cenově dostupných bytů. První bychom chtěli nabídnout už velmi brzy a vrátit tak na pražský rezidenční trh cenově dostupné bydlení.
 
 
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *