EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Jana Poncarová

08. 09. 2020

0 komentářů

Panelákové byty zlevňují, atraktivní nemovitosti zdražují

 

Na jaře zadržel trh s nemovitostmi na chvíli dech. V létě se znovu nadechl a nyní je už jasné, že prozatím žádná realitní bublina praskat nebude. Dobré byty jsou pořád drahé, zlevňují hlavně ty méně kvalitní.

Loading



 


Podle realitních makléřů a developerů se dopad pandemie na ceny bytů neprojevil v takovém rozsahu, jak někteří očekávali. Zdražování nemovitostí sice zpomalilo, některé dokonce zlevnily, ale týká se to jen určité skupiny domů a bytů a jen některých lokalit.

„Dopad pandemie na ceny nových bytů se doposud nepotvrdil. Naopak sledujeme dvouprocentní nárůst cen oproti předcházejícím třem měsícům. Dochází k naplnění prognózy, že ceny realit v dobrých lokalitách z důvodu nedostatečné nabídky, vysokých cen projekčních a stavebních prací a zdlouhavých povolovacích procesů budou pravděpodobně i nadále stoupat, a to v řádu jednotek procent,“ konstatuje Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

V cenách bytů vede Praha

Tyto scénáře platí zejména v Praze, kde jsou ceny realit dlouhodobě vysoké. Dílem i proto, že dobré byty tu jsou nedostatkové zboží. Z důvodu nedostatečné nabídky si nemovitosti, zejména větší byty nebo rodinné domy, drží svou hodnotu, nebo se stále ještě šponují směrem nahoru.
Jiná je ale situace v oblasti méně atraktivních nemovitostí. „Pozorujeme, že přestaly zdražovat byty na panelových sídlištích a v periferních, tedy méně žádaných lokalitách. Stále ale existuje velký zájem o nemovitosti, které dávají smysl. Horkotěžko ovšem teď budou lidé kupovat byt 3+1 v panelovém domě před rekonstrukcí za více než 6 milionů korun, jak to bylo stále ještě možné ze začátku tohoto roku,“ říká Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality.
Cenu si pak podle Jana Martiny drží byty se správně nastavenou prodejní cenou. „V dubnu jsme například zprostředkovali prodej bytu 2+1 bez balkónu ale s garáží na Spořilově v cihlovém domě a vyjma koupelny v původním stavu za 4,49 milionu korun. Za stejnou částku by byl dobře prodejný i nyní,“ dodává realitní makléř.

Horší a lepší nemovitosti

Nemovitosti v České republice se tak nyní dají rozdělit na dvě skupiny. První se obchodují na trzích, které se potýkaly s vysokou poptávkou a ceny jsou tak dlouhodobě vysoké – kromě Prahy jde například o Středočeský nebo Jihomoravský kraj. V těchto lokalitách méně atraktivní nemovitosti zlevňují.

„V ostatních krajích ale ceny rostou i nadále, dokonce ve druhém kvartálu narostly skokově. Je však třeba říci, že to je především díky tomu, že dohání celorepublikový průměr. Typickým případem je třeba Královéhradecký kraj, kde především v samotném Hradci Králové nyní dobíhá cenový trend z metropole,“ uvádí Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz a dodává: „Bude teď hodně záležet na dalším vývoji, osobně se však domnívám, že spíše než k významnému poklesu cen dojde k zúžení nabídky a tím zachování stávajících cenových hladin.“

REKLAMA

Každé město má svou cenu

V Praze se koncem druhého kvartálu letošního roku průměrná cena nemovitostí pohybovala kolem 95 tisíc korun za metr čtvereční. Nové byty byly ale pochopitelně dražší – v jejich případě se metr čtvereční prodával za více než 108 tisíc korun, což bylo o 2 procenta více než v prvním čtvrtletí tohoto roku. Nejdražší z toho byly pětipokojové a jednopokojové byty.
Cena pětipokojových a větších bytů činila 144 tisíc korun za metr čtvereční a jednopokojových 118 000 korun za metr čtvereční. Nejžádanějšími i nadále byly dvoupokojové byty. Prodalo se jich více než 42 procent. Jejich cena byla kolem 106 000 korun za metr čtvereční.
O poznání nižší pak byly ceny bytů v regionech. Brněnské byty stagnují na cca 60,8 tisících za metr čtvereční, domy vzrostly na 33,4 tisíc za metr čtvereční. Středočeský kraj si drží ceny na 51 tisících u bytů a klesl na 43 tisíc za metr čtvereční u rodinných domů.

„Samozřejmě záleží na konkrétní poloze a stavu dané nemovitosti, ale obecně lze říci, že ceny bytů 2+kk s rozlohou nad 40 metrů čtverečních v žádaných lokalitách Brna začínají na zhruba 3,5 milionu, ale mohou být i mnohem dražší.  Aktuálně máme v nabídce například byt o 52 metrech čtverečních v ulici Cejl, za 4,5 milionu a najdou se i byty 2+kk s cenou k 5 milionům korun,“ shrnuje aktuální situaci Jarmila Odehnalová, oblastí manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M Reality.

Zaměstnání, hypotéky a úlevy

S cenami bytů ve větších městech by mohlo pohnout snížení poptávky, a to například v souvislosti s mírou zaměstnanosti. Pokud poroste nezaměstnanost a v populaci budou obavy o práci, lze očekávat větší opatrnost při kupování nemovitostí na hypotéční úvěr. Na druhou stranu, poptávku po nemovitostech nyní posilují nízké sazby hypotečních úvěrů a také zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *