EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Na co ukázal koronavir na realitním trhu?

 

Koronavirová epidemie sice ještě neskončila a v Česku právě nastupuje druhá vlna. I tak ale půlroční zkušenost s koronavirem, zavřenými hranicemi i zastavenou ekonomikou a dalšími protiepidemickými opatřeními poukázala na některé změny, které se na realitním trhu udály.

Loading



 

Na hypotéky to zatím vliv nemělo

I když podle zpráv z trhu banky více zvažují schválení hypotéky a dávají si pozor na rizikové sociální skupiny a zaměstnání, tak na hypotékách se zatím koronavirus neprojevil. Hypotéky si možná tak trošku zakašlaly, to někdy v květnu, od té doby ale znovu nakročily a klestí si cestu k rekordu. I když se samozřejmě může během pár týdnů situace změnit, i tak je možné říct, že hypoteční trh je na tom v tuto chvíli více než dobře.
Je to dáno vlivem boje bank o své místo na trhu, to zatím vedlo spíše ke snižování úrokových sazeb, ať už z konkurenčních podnětů, tak i díky snižování klíčových sazeb ČNB. Dalším vlivem je pak samozřejmě i uvolnění úvěrových limitů České národní banky, která tak podpořila další obnovu hypotečního trhu. Je ale nutno poznamenat, že ekonomické dopady pandemie se teprve postupně přelévají do ekonomiky. Hypoteční trh tak v dalších měsících nejspíš ovlivní především rostoucí nezaměstnanost, snížená aktivita malého a středního podnikání, stejně tak snížená důvěra v českou ekonomiku.

Koronavir zatočil s Airbnb a stálý je najednou lepší než krátkodobý

Na cestovní ruch dopadl koronavir jako první, mohlo za to zavření hranic a téměř okamžité naprosté utlumení cestovního ruchu během prvních měsíců pandemie. To mělo za následek především výpadek uživatelů krátkodobého ubytování, turisti do Prahy prostě přestali jezdit a přestali potřebovat všechny ty krátkodobé pronájmy. Majitelé Airbnb pak neváhali a své krátkodobě pronajímané nemovitosti nabídli na trhu trvalého bydlení.
Díky tomu jste si mohli pronajmout na běžné bydlení byt v centru Prahy za menší cenu, než bývalo obvyklé. Zároveň si majitelé těchto krátkodobých nemovitostí uvědomili, že dlouhodobý vrabec je lepší než krátkodobé závratné výdělky, které ale vůbec nejsou jisté. Protože hranice se můžou kdykoliv znovu uzavřít. Krátkodobé pronájmy znamenají také více práce a navíc místní regulace jde často proti těmto rychlým výdělkům přes Airbnb. A tak si spousta majitelů uvědomilo, že lepší pronajímat dlouhodobě než jen občas.

Ceny nájmů se hýbou, ale jak kde

Zprávy z realitního trhu ukazují, že na trhu se toto omezení krátkodobých pronájmů projevilo poklesem nájmů dlouhodobých. Alespoň v Praze, která z turismu a Airbnb vždy těžila nejvíce. Podle průzkumů portálu Realitymix.cz došlo v posledním půlroce ke snížení nájmů v Praze o více než o 10 %. V Brně nájmy klesaly méně, pokles je zhruba 7%. V Praze je podle různých zpráv navíc stále nadbytek nájemního bydlení, takže pokles může pokračovat i během dalších měsíců.

Bude se víc prodávat?

Na hypotečním trhu je také možné pozorovat postupnou změnu nabídek nemovitostí na prodej. Během prvotních pandemických měsíců se sice nemovitosti moc nekupovaly, ale v současné době došlo víceméně k obnovení poptávky po vlastnickém bydlení. A je možné, že tato poptávka bude ještě dále růst, především u skupin, které nebyly příliš zasaženy protiepidemickými opatřeními. Poptávka v minulých měsících rostla především u rekreačního bydlení, u chat a chalup na venkově či v okrajových částech České republiky.
Na straně nabídky je ale možné pozorovat také rostoucí tendenci a na trhu se začíná objevovat více nemovitostí na prodej. Na trh se dostávají zaprvé nemovitosti, které byly dříve pronajímané přes Airbnb. A to jak na nájemní trh, tak i na ten prodejní. Kdo krátkodobě pronajímal, může v tuto chvíli dát raději přednost hotovosti při prodeji nemovitosti. Zároveň roste i počet dalších lidí, kteří hodlají prodávat nemovitosti. Možná nás tak čeká snížení případná stagnace cen a potencionální prodejci se začínají obávat nutnosti prodat v dalším období pod cenou.
Toto se zatím v reálných cenách neprojevilo, přece jenom poptávka po vlastnickém bydlení je stále výrazná. A poptávka nejspíše klesat nebudete, ostatně o to se postarala i vláda, která připravila zrušení daně z nabytí nemovitosti. Zákon sice ještě stále neprošel legislativním řízením, je ale možné čekat, že až se tak stane, tak poptávka po nemovitostech ještě dále vzroste.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *