EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Jana Poncarová

08. 09. 2020

0 komentářů

Panelákové byty zlevňují, atraktivní nemovitosti zdražují

 

Na jaře zadržel trh s nemovitostmi na chvíli dech. V létě se znovu nadechl a nyní je už jasné, že prozatím žádná realitní bublina praskat nebude. Dobré byty jsou pořád drahé, zlevňují hlavně ty méně kvalitní.

Loading



 


Podle realitních makléřů a developerů se dopad pandemie na ceny bytů neprojevil v takovém rozsahu, jak někteří očekávali. Zdražování nemovitostí sice zpomalilo, některé dokonce zlevnily, ale týká se to jen určité skupiny domů a bytů a jen některých lokalit.

„Dopad pandemie na ceny nových bytů se doposud nepotvrdil. Naopak sledujeme dvouprocentní nárůst cen oproti předcházejícím třem měsícům. Dochází k naplnění prognózy, že ceny realit v dobrých lokalitách z důvodu nedostatečné nabídky, vysokých cen projekčních a stavebních prací a zdlouhavých povolovacích procesů budou pravděpodobně i nadále stoupat, a to v řádu jednotek procent,“ konstatuje Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

V cenách bytů vede Praha

Tyto scénáře platí zejména v Praze, kde jsou ceny realit dlouhodobě vysoké. Dílem i proto, že dobré byty tu jsou nedostatkové zboží. Z důvodu nedostatečné nabídky si nemovitosti, zejména větší byty nebo rodinné domy, drží svou hodnotu, nebo se stále ještě šponují směrem nahoru.
Jiná je ale situace v oblasti méně atraktivních nemovitostí. „Pozorujeme, že přestaly zdražovat byty na panelových sídlištích a v periferních, tedy méně žádaných lokalitách. Stále ale existuje velký zájem o nemovitosti, které dávají smysl. Horkotěžko ovšem teď budou lidé kupovat byt 3+1 v panelovém domě před rekonstrukcí za více než 6 milionů korun, jak to bylo stále ještě možné ze začátku tohoto roku,“ říká Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality.
Cenu si pak podle Jana Martiny drží byty se správně nastavenou prodejní cenou. „V dubnu jsme například zprostředkovali prodej bytu 2+1 bez balkónu ale s garáží na Spořilově v cihlovém domě a vyjma koupelny v původním stavu za 4,49 milionu korun. Za stejnou částku by byl dobře prodejný i nyní,“ dodává realitní makléř.

Horší a lepší nemovitosti

Nemovitosti v České republice se tak nyní dají rozdělit na dvě skupiny. První se obchodují na trzích, které se potýkaly s vysokou poptávkou a ceny jsou tak dlouhodobě vysoké – kromě Prahy jde například o Středočeský nebo Jihomoravský kraj. V těchto lokalitách méně atraktivní nemovitosti zlevňují.

„V ostatních krajích ale ceny rostou i nadále, dokonce ve druhém kvartálu narostly skokově. Je však třeba říci, že to je především díky tomu, že dohání celorepublikový průměr. Typickým případem je třeba Královéhradecký kraj, kde především v samotném Hradci Králové nyní dobíhá cenový trend z metropole,“ uvádí Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz a dodává: „Bude teď hodně záležet na dalším vývoji, osobně se však domnívám, že spíše než k významnému poklesu cen dojde k zúžení nabídky a tím zachování stávajících cenových hladin.“

REKLAMA

Každé město má svou cenu

V Praze se koncem druhého kvartálu letošního roku průměrná cena nemovitostí pohybovala kolem 95 tisíc korun za metr čtvereční. Nové byty byly ale pochopitelně dražší – v jejich případě se metr čtvereční prodával za více než 108 tisíc korun, což bylo o 2 procenta více než v prvním čtvrtletí tohoto roku. Nejdražší z toho byly pětipokojové a jednopokojové byty.
Cena pětipokojových a větších bytů činila 144 tisíc korun za metr čtvereční a jednopokojových 118 000 korun za metr čtvereční. Nejžádanějšími i nadále byly dvoupokojové byty. Prodalo se jich více než 42 procent. Jejich cena byla kolem 106 000 korun za metr čtvereční.
O poznání nižší pak byly ceny bytů v regionech. Brněnské byty stagnují na cca 60,8 tisících za metr čtvereční, domy vzrostly na 33,4 tisíc za metr čtvereční. Středočeský kraj si drží ceny na 51 tisících u bytů a klesl na 43 tisíc za metr čtvereční u rodinných domů.

„Samozřejmě záleží na konkrétní poloze a stavu dané nemovitosti, ale obecně lze říci, že ceny bytů 2+kk s rozlohou nad 40 metrů čtverečních v žádaných lokalitách Brna začínají na zhruba 3,5 milionu, ale mohou být i mnohem dražší.  Aktuálně máme v nabídce například byt o 52 metrech čtverečních v ulici Cejl, za 4,5 milionu a najdou se i byty 2+kk s cenou k 5 milionům korun,“ shrnuje aktuální situaci Jarmila Odehnalová, oblastí manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M Reality.

Zaměstnání, hypotéky a úlevy

S cenami bytů ve větších městech by mohlo pohnout snížení poptávky, a to například v souvislosti s mírou zaměstnanosti. Pokud poroste nezaměstnanost a v populaci budou obavy o práci, lze očekávat větší opatrnost při kupování nemovitostí na hypotéční úvěr. Na druhou stranu, poptávku po nemovitostech nyní posilují nízké sazby hypotečních úvěrů a také zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *