EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

01. 10. 2020

0 komentářů

Zpětná hypotéka slaví 5 let v Česku a přes 400 klientů!

 

Budí silné emoce, je vnímána jako kontroverzní, mnozí se k ní vyjadřují, málokdo ji rozumí. Přesto zpětná hypotéka pomohla již stovkám klientů. V zahraničí platí za standardní finanční produkt a tuzemští sociologové v ní spatřují smysluplný „pilíř“ důchodového zabezpečení. Jak vypadá skutečná zpětná hypotéka v Česku po pěti letech? 

Loading



 


Získává si důvěru lidí, ti jí začínají rozumět a pomáhá. Již více jak 400 Čechů využilo možnost bezpečného finančního přilepšení, když jim peníze z důchodu k životu nestačí. Využili Rentu z nemovitosti od FINEMO.CZ. Klienti Renty si pochvalují hlavní výhody tohoto finanční produktu určeného právě lidem v penzi: získání peněz při zachování si vlastnictví nemovitosti, žádné zatěžující splátky úvěru a bezpečí či vnitřní klid, který jim zpětná hypotéka přináší.
„Naši zpětnou hypotéku, které říkáme Renta z nemovitosti od FINEMO.CZ, nabízíme českým seniorům od podzimu roku 2015. Od té doby jsme pomohli více než 400 lidem a poskytli celkově úvěry ve výši přesahující 250 mil. Kč se zástavou nemovitostí v aktuální tržní hodnotě téměř 1 mld. Kč.“ Rekapituluje první pětiletku na trhu Jiří Vránek ze společnosti FINEMO.CZ.
Zájem seniorů o zpětnou hypotéku roste především od jara 2018, kdy společnost FINEMO.CZ získala licenci České národní banky k poskytování spotřebitelských úvěrů. Stala se tak jedinou licencovanou společností v České republice poskytující produkt zpětná hypotéka.
„Licence ČNB pro nás představuje zásadní milník. Cesta k ní nebyla jednoduchá, ale vnímáme ji pozitivně. Licence velmi přispěla ke zlepšení našeho dobrého jména. Cítíme, že naší společnosti dodala důvěryhodnost,“ uvádí Jiří Vránek a pokračuje: „Česká společnost je dost vnímavá na jakékoli podnikání směrované na cílovou skupinu seniorů, takže jsme neustále pod drobnohledem veřejnosti a nyní i naší centrální banky.“
Co je dnes jinak než v roce 2015? Lidé o zpětné hypotéce již často slyšeli, znají konkurenční nabídky, a tak vědí víc, do čeho jdou. „Odhadujeme, že ´Rentou´ můžeme v příštích letech oslovit tak 1 % českých seniorů. Naši klienti jsou lidé většinou kolem 70 let, kteří vlastní dům či byt, který nechtějí prodávat a nechtějí se stěhovat. Přejí si zpeněžit část hodnoty svého nemovitého majetku a nevadí jim, že se tím sníží hodnota dědictví pro jejich potomky,“ vysvětluje Marek Rokoský z FINEMO.CZ.
Posun ve vnímání zpětných hypoték v posledních letech nastal i díky činnosti Sociologického ústavu Akademie věd, který se tématem využití vlastnického bydlení jako zdroje financí v důchodu již nějaký čas zabývá. Tím, že je v Česku vlastnické
bydlení hojně rozšířené a důchody nízké, tak sociologům zpětná hypotéka dává smysl. Téma je podrobně zpracované v publikaci „Vlastní bydlení jako finanční bonus k důchodu“, kterou Sociologický ústav Akademie věd vydal v roce 2018.
A na co peníze senioři obvykle využívají? „Řada našich klientů pomocí Renty z nemovitosti splácí své dluhy, které mají z minulosti, nebo zachraňují své dospělé děti, které se ocitly ve finanční tísni. Avšak přes 40 % našich klientů jsou senioři, kteří si penězi navíc chtějí zlepšit svou životní úroveň, neboť peníze z důchodu jim k životu nestačí,“ vyjmenovává Marek Rokoský.
Aktuální výše úroku Renty z nemovitosti od FINEMO.CZ je necelých 10 % p. a. „Často jsme za výši úroku kritizování. Chápeme to a naším cílem je úrok snižovat, pokud to bude možné. Výhodou Renty z nemovitosti ale je, že ač úrok nabíhá, klient ho za svého života nemusí splácet. To je velká výhoda a mezi finančními produkty naprostý unikát,“ zdůrazňuje Jiří Vránek.
Tisková zpráva FINEMO.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *