EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

16. 02. 2021

0 komentářů

Společnost GLP zaznamenala globálně v roce 2020 rekordní počet pronájmů a rozvoje logistických nemovitostí

 

Pronájmy v Evropě vzrostly, pokud jde o uzavřené smlouvy, meziročně o 69 % na celkovou plochu 1 milionu m², společně s výstavbou zahájenou v roce 2020 v hodnotě 813 milionů dolarů

Loading



 


Celkově společnost pronajímá 22,7 milionů m², což je způsobeno rekordní úrovní obnovených pronájmů a zvýšenou poptávkou po e-commerce
GLP zahájila nové developerské projekty v hodnotě 5,3 miliardy dolarů (což činí meziroční nárůst o 75 %), aby vyšla vstříc rostoucí zákaznické poptávce
Společnost GLP oznámila rekordní objem pronajatých ploch a developerské činnosti pro logistický sektor v roce 2020. Globálně již společnost podepsala více než 22,7 milionu metrů čtverečních nových a obnovených nájemních smluv, což znamená meziroční nárůst o 57 procent. Společnost rovněž zahájila v roce 2020 nové developerské projekty v hodnotě 5,3 miliardy dolarů s celkovou plochou 5,6 milionu metrů čtverečních, což představuje meziroční nárůst o 75 procent.
Segment e-commerce je i nadále výraznou hnací silou poptávky v sektoru logistických nemovitostí, protože míra využívání internetu na hlavních globálních trzích nadále roste. V současnosti představují partneři GLP zaměření na elektronický obchod přibližně 40 procent globálního portfolia společnosti, což je markantní nárůst ve srovnání s 20–25 procenty před pěti lety.
Pandemie urychlila přechod k online nakupování a digitálním řešením nejméně o dva až tři roky a očekáváme, že tyto změny budou mít trvalé účinky, i když se světová ekonomika začne zotavovat. Nové podmínky vyžadují nejen navyšování skladového prostoru, ale také správnou technologii, data a pracovní sílu, aby výsledkem byla zvýšená efektivita v širším dodavatelském řetězci.
Následující výčet detailněji příblíží nejvýraznější logistické pronájmy a developerské projekty společnosti GLP v uplynulém roce:
V Evropě vzrostly pronájmy meziročně o 69 procent, přičemž se v roce 2020 podepsaly smlouvy na přibližně 1 milion čtverečních metrů s novými i stávajícími zákazníky. Šlo o společnosti jako Alza.cz (například v Česku podpis nájemní smlouvy v logistickém parku v Chrášťanech u Prahy), Amazon, DHL, Leclerc, ID Logistics, Royal Mail, XPO Logistics nebo SF Express, globálního klienta, který byl vůbec prvním nájemcem v Evropě. GLP Europe navíc zaznamenala svůj nejrušnější rok co se týče nové výstavby, v tomto období byl zahájen rozvoj nemovitostí v hodnotě 813 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 113 procent. Zároveň tím rozšiřuje svá stávající aktiva a uzavírá akvizici portfolia logistických nemovitostí ve střední a východní Evropě, což strategicky rozšiřuje evropskou působnost společnosti již do 12 zemí.
V Číně podepsala společnost GLP v roce 2020 smlouvy na celkem 18,7 milionu metrů čtverečních pronajatých ploch, což je o 53 procent více než v roce 2019. Poptávka po e-commerce v Číně zůstává velmi silná – v posledních měsících roku 2020 tým podepsal nájemní smlouvy se šesti největšími hráči online obchodování na 370 000 metrů čtverečních prostoru. Lokální tým také zahájil výstavbu nových projektů v hodnotě 1,8 miliardy dolarů na 25 trzích, včetně průlomu v podobě inteligentního distribučního centra o rozloze 130 000 metrů čtverečních pro jednoho z největších výrobců sportovního zboží na světě.
V Japonsku zakončila společnost GLP rok s 1,6 milionu metrů čtverečních nových a obnovených pronájmů, což je přibližně o 60 procent více než v roce 2019 a zároveň jde o vůbec nejvyšší objem v zemi. Obzvlášť aktivní byly společnosti spojené s internetovým obchodem, podporované zvýšenou poptávkou spotřebitelů po online nakupování. GLP je lídrem na místním trhu a má největší developerský program v Japonsku. V průběhu roku jsme zahájili novou výstavbu v hodnotě 2,4 miliardy dolarů, a to především v Tokiu a Osace.
Brazílie zaznamenala čtvrtý rok po sobě rekordní leasingovou činnost a uzavřela rok 2020 s celkovým objemem pronájmu 1,1 milionu metrů čtverečních, což je dvojnásobek roku 2019. Pětašedesát procent nových smluv bylo uzavřeno na operace spojené s e-commerce, což opět pramení z rostoucí poptávky hlavního trhu i menších hráčů v zemi. Kromě toho jsme se zaměřili na 650 000 metrů čtverečních nové výstavby – vůbec největší objem v Brazílii – abychom uspokojili rostoucí poptávku po moderních logistických zařízeních v zemi. Veškerá nová výstavba se nachází v São Paulu a Rio de Janeiru, hlavních spotřebitelských trzích Brazílie.
V Indii podepsal tým IndoSpace nájemní smlouvy 519 000 metrů čtverečních, což představuje meziroční nárůst o 36 procent. Růst táhla vysoká poptávka ze strany e-commerce a nadnárodních společností ze sektoru průmyslu. Odvětvím, které nejvíce přispělo k růstu IndoSpace, byl online obchod, který představoval přibližně 35 procent pronájmů podepsaných v roce 2020, což je meziroční nárůst o přibližně 6 procent. Mezi stálé zákazníky patří Amazon, Aptiv nebo LF Logistics a Reliance. Mezi nové značky portfolia IndoSpace se zařadila Kool-Ex (přední farmaceutická společnost působící v cold chain logistice), Alstom, FirstCry (největší asijský online obchod s dětským zbožím) a Vikram Solar (druhá největší indická společnost zabývající se solární energií).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *