EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Dovolená v bytě? Díky, nechci. Češi touží po chatách takřka kdekoliv

 

Další lockdown, rok žádná pořádná dovolená a světlo v temném tunelu v nedohlednu. Vypadá to, že letošní rok budeme znovu trávit převážně v České republice. To není černý scénář, ale realita, se kterou počítá mnoho Čechů. Proto také raketově roste zájem o chaty, chalupy, ale i pozemky, kde se rekreační nemovitost dá postavit.

Loading



 


Podle realitního portálu Bydlisnami.cz meziročně stoupla poptávka po rekreačních objektech zhruba o 70 procent. Některé zajímavé nabídky poptávají lidé, i když jsou v rezervaci, nebo dokonce prodány.
Některé inzeráty se na realitních portálech ani neohřejí. Prodej kvalitní chaty, či chalupy v dobré lokalitě za příznivou cenu, je otázka několika dnů,“ shrnuje Jiří Tschiharsch z Bydlisnami.cz.
Už v podstatě nezáleží, zda jde o chalupu nedaleko velkého města s dobrou dopravní dostupností, nebo o chatičku v místech, kde lišky dávají dobrou noc. „Pokud objekt není vyloženě za nesmyslnou cenu v bídné kvalitě a v nepřístupné lokalitě, prodá se skoro všechno,“ potvrzuje Kryštof Kubajko z videobydleni.cz.
Agregátní nárůst nabídkových cen je meziročně v některých žádaných oblastech 50-70 procent. Některé méně kvalitní rekreační nemovitosti v nabídkách sklízí na sociálních sítích spíše výsměch,“ uvádí Tschiharsch a dodává, že aregátní nárůst nabídkových cen je meziročně v některých žádaných oblastech 50-70 procent.

Chata nad zlato – to platí víc než kdy jindy

Kvůli vládnímu opatření, že nemůžeme opustit okres, ve kterém žijeme, se prodej chat a chalup trochu utlumuje. Na druhou stranu na lidi doléhá mnoho stresu a představa, že třeba parné léto budou muset trávit v pražském bytě, je dost děsí.
Cokoli je lepší než být s rodinou zavřená v panelákovém bytě. Děti s distanční výukou a my s manželem na home office. Léto takhle trávit rozhodně nechceme. Poohlížíme se i třeba po pozemku na nějakém hezkém místě, i kdybychom tam měli jezdit jen stanovat,“ svěřuje se čtyřicetiletá Petra z Prahy.
Získat hypoteční úvěr na rekreační nemovitost, respektive na jakoukoliv nemovitost není v dnešní době nic jednoduchého. Mnoho lidí muselo pozastavit své podniká, nebo přišli o své pracovní závazky. Pro některé je vlastní chata, či chalupa snem, který se momentálně dá těžko uskutečnit.

V kurzu jsou i pronájmy

Pokud nemáte dostatek peněz na koupi rekreační nemovitosti, můžete si ji pronajmout. Dovolená se dá trávit i v pronajaté chatě v horách. Ale i ty jsou dost často zarezervované hodně dlouho dopředu, i když teď se do nich málo kdo dostane a pobyty se ve velké míře rušily. I když pokud si někdo vybral pro další tři týdny místo pobytu pronajatou chatu a stihl tam odcestovat v neděli 28. února, tak přísný lockdown nemusí trávit v místě trvalého bydliště.
Každopádně se dá říct, že rekreační objekt v dobrém stavu a v zajímavé lokalitě, který se dá pronajímat, je momentálně zlatý důl. O pronájem chalup na víkend nebo i na měsíc byl loni v létě velký zájem a zdá se, že letos to nebude jiné.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *