EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Dovolená v bytě? Díky, nechci. Češi touží po chatách takřka kdekoliv

 

Další lockdown, rok žádná pořádná dovolená a světlo v temném tunelu v nedohlednu. Vypadá to, že letošní rok budeme znovu trávit převážně v České republice. To není černý scénář, ale realita, se kterou počítá mnoho Čechů. Proto také raketově roste zájem o chaty, chalupy, ale i pozemky, kde se rekreační nemovitost dá postavit.

Loading



 


Podle realitního portálu Bydlisnami.cz meziročně stoupla poptávka po rekreačních objektech zhruba o 70 procent. Některé zajímavé nabídky poptávají lidé, i když jsou v rezervaci, nebo dokonce prodány.
Některé inzeráty se na realitních portálech ani neohřejí. Prodej kvalitní chaty, či chalupy v dobré lokalitě za příznivou cenu, je otázka několika dnů,“ shrnuje Jiří Tschiharsch z Bydlisnami.cz.
Už v podstatě nezáleží, zda jde o chalupu nedaleko velkého města s dobrou dopravní dostupností, nebo o chatičku v místech, kde lišky dávají dobrou noc. „Pokud objekt není vyloženě za nesmyslnou cenu v bídné kvalitě a v nepřístupné lokalitě, prodá se skoro všechno,“ potvrzuje Kryštof Kubajko z videobydleni.cz.
Agregátní nárůst nabídkových cen je meziročně v některých žádaných oblastech 50-70 procent. Některé méně kvalitní rekreační nemovitosti v nabídkách sklízí na sociálních sítích spíše výsměch,“ uvádí Tschiharsch a dodává, že aregátní nárůst nabídkových cen je meziročně v některých žádaných oblastech 50-70 procent.

Chata nad zlato – to platí víc než kdy jindy

Kvůli vládnímu opatření, že nemůžeme opustit okres, ve kterém žijeme, se prodej chat a chalup trochu utlumuje. Na druhou stranu na lidi doléhá mnoho stresu a představa, že třeba parné léto budou muset trávit v pražském bytě, je dost děsí.
Cokoli je lepší než být s rodinou zavřená v panelákovém bytě. Děti s distanční výukou a my s manželem na home office. Léto takhle trávit rozhodně nechceme. Poohlížíme se i třeba po pozemku na nějakém hezkém místě, i kdybychom tam měli jezdit jen stanovat,“ svěřuje se čtyřicetiletá Petra z Prahy.
Získat hypoteční úvěr na rekreační nemovitost, respektive na jakoukoliv nemovitost není v dnešní době nic jednoduchého. Mnoho lidí muselo pozastavit své podniká, nebo přišli o své pracovní závazky. Pro některé je vlastní chata, či chalupa snem, který se momentálně dá těžko uskutečnit.

V kurzu jsou i pronájmy

Pokud nemáte dostatek peněz na koupi rekreační nemovitosti, můžete si ji pronajmout. Dovolená se dá trávit i v pronajaté chatě v horách. Ale i ty jsou dost často zarezervované hodně dlouho dopředu, i když teď se do nich málo kdo dostane a pobyty se ve velké míře rušily. I když pokud si někdo vybral pro další tři týdny místo pobytu pronajatou chatu a stihl tam odcestovat v neděli 28. února, tak přísný lockdown nemusí trávit v místě trvalého bydliště.
Každopádně se dá říct, že rekreační objekt v dobrém stavu a v zajímavé lokalitě, který se dá pronajímat, je momentálně zlatý důl. O pronájem chalup na víkend nebo i na měsíc byl loni v létě velký zájem a zdá se, že letos to nebude jiné.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *