EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Milan Vodička

05. 03. 2021

0 komentářů

Poslední rok pro dotace na zateplení – stávající fáze programu Nová zelená letos finišuje

 

Stávající podoba dotačního programu Nová zelená úsporám v letošním roce končí. Jeden z nejefektivnějších tuzemských programů svého druhu se primárně věnuje úsporám energie, přechodu na obnovitelné zdroje a environmentálně šetrným způsobům vytápění budov. Žadatelé si mohou přijít na jednorázový příspěvek až 450 tisíc korun při výstavě rodinného domu s nízkou energetickou náročností nebo 550 tisíc, při rekonstrukci stávajícího domu na energeticky šetrnější.

Loading



 


Zateplování obydlí snižuje možnost vzniku plísní, má pozitivní dopady na zdraví obyvatel domu a navíc může výrazně snížit celkové náklady na energie a tím pádem i ulevit peněžence spotřebitele.

Poslední možnost pro čerpání dotací ze stávající fáze programu Nová zelená úsporám

Program Nová zelená úsporám, zaměřený na úsporu energie budov, patří k nejefektivnějším programům svého druhu v České republice. Hlavním cílem programu je zlepšit stav životního prostředí snížením produkce emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů. Kromě úspory energie navíc má i sociální přesah, například ve formě zvýšení kvality bydlení občanů, zlepšení vzhledu měst a obcí a nastartování dlouhodobých progresivních trendů.
Tři hlavní sektory, kterých se Nová zelená úsporám dotýká, jsou: rodinné domy, bytové domy (pouze Praha) a výměna zdroje vytápění.
Maximální výše podpory pro výstavbu rodinného domu s nízkou energetickou náročností je 450 tisíc korun. Pro snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů je výše podpory až 50 % z celé částky, ovšem maximálně 550 tisíc korun.

Starý program by měl nahradit nový

Letošní rok je tím posledním možným pro čerpání dotací ze současné fáze projektu, s tím, že se předpokládá plynulá návaznost další fáze projektu pro příští roky. Žádat je možné před zahájením, v průběhu nebo i po dokončení realizace podporovaných opatření.
Poslední “covidový“ rok byl pro program Nová zelená úsporám s více než 15 000 tisíci žadateli rekordní. Stejně tak i pro IROP (Integrovaný regionální operační program), kde dokonce na renovaci mimopražských bytových domů požádalo o dotaci více žadatelů, než kolik jich byl program schopen uspokojit.

Nejvyšší čas začít přemýšlet o zateplení vašeho domova!

Česká republika je jedním z největších evropských spotřebitelů elektřiny. Ačkoliv je cena energií v ČR poměrně nízká, kvůli rostoucí spotřebě se Češi řadí mezi občany, kteří platí jedny z nejvyšších účtů za energie v Evropě v poměru k jejich příjmu.
Správná izolace domů a bytů zvyšuje tepelnou ochranu budovy, snižuje možnost vzniku plísní a má pozitivní dopady na zdraví obyvatel domu. Lidé, kteří bydlí v nezateplených domech, o poznání více topí. Zateplení domu tak může výrazně snížit náklady na energie a tím pádem ulevit peněžence spotřebitele.
„Zateplení staveb může ve výsledku snížit náklady za vytápění až o 45 % a to už je částka, která je v rodinném rozpočtu znát,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení výrobců pěnového polystyrenu (EPS). Právě pěnový polystyren je u nás nejrozšířenějším materiálem pro zateplování budov, při roční spotřebě kolem 51 000 tun. „Sice se jedná o poměrně vysokou jednorázovou investici, ovšem v delším horizontu se domácnostem rozhodně vyplatí, protože jí mimo prodloužení životnosti nemovitosti zvýšíte i její finanční hodnotu,“ dodává Pavel Zemene.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *