EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

05. 03. 2021

0 komentářů

Poslední rok pro dotace na zateplení – stávající fáze programu Nová zelená letos finišuje

 

Stávající podoba dotačního programu Nová zelená úsporám v letošním roce končí. Jeden z nejefektivnějších tuzemských programů svého druhu se primárně věnuje úsporám energie, přechodu na obnovitelné zdroje a environmentálně šetrným způsobům vytápění budov. Žadatelé si mohou přijít na jednorázový příspěvek až 450 tisíc korun při výstavě rodinného domu s nízkou energetickou náročností nebo 550 tisíc, při rekonstrukci stávajícího domu na energeticky šetrnější.

Loading



 


Zateplování obydlí snižuje možnost vzniku plísní, má pozitivní dopady na zdraví obyvatel domu a navíc může výrazně snížit celkové náklady na energie a tím pádem i ulevit peněžence spotřebitele.

Poslední možnost pro čerpání dotací ze stávající fáze programu Nová zelená úsporám

Program Nová zelená úsporám, zaměřený na úsporu energie budov, patří k nejefektivnějším programům svého druhu v České republice. Hlavním cílem programu je zlepšit stav životního prostředí snížením produkce emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů. Kromě úspory energie navíc má i sociální přesah, například ve formě zvýšení kvality bydlení občanů, zlepšení vzhledu měst a obcí a nastartování dlouhodobých progresivních trendů.
Tři hlavní sektory, kterých se Nová zelená úsporám dotýká, jsou: rodinné domy, bytové domy (pouze Praha) a výměna zdroje vytápění.
Maximální výše podpory pro výstavbu rodinného domu s nízkou energetickou náročností je 450 tisíc korun. Pro snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů je výše podpory až 50 % z celé částky, ovšem maximálně 550 tisíc korun.

Starý program by měl nahradit nový

Letošní rok je tím posledním možným pro čerpání dotací ze současné fáze projektu, s tím, že se předpokládá plynulá návaznost další fáze projektu pro příští roky. Žádat je možné před zahájením, v průběhu nebo i po dokončení realizace podporovaných opatření.
Poslední “covidový“ rok byl pro program Nová zelená úsporám s více než 15 000 tisíci žadateli rekordní. Stejně tak i pro IROP (Integrovaný regionální operační program), kde dokonce na renovaci mimopražských bytových domů požádalo o dotaci více žadatelů, než kolik jich byl program schopen uspokojit.

Nejvyšší čas začít přemýšlet o zateplení vašeho domova!

Česká republika je jedním z největších evropských spotřebitelů elektřiny. Ačkoliv je cena energií v ČR poměrně nízká, kvůli rostoucí spotřebě se Češi řadí mezi občany, kteří platí jedny z nejvyšších účtů za energie v Evropě v poměru k jejich příjmu.
Správná izolace domů a bytů zvyšuje tepelnou ochranu budovy, snižuje možnost vzniku plísní a má pozitivní dopady na zdraví obyvatel domu. Lidé, kteří bydlí v nezateplených domech, o poznání více topí. Zateplení domu tak může výrazně snížit náklady na energie a tím pádem ulevit peněžence spotřebitele.
„Zateplení staveb může ve výsledku snížit náklady za vytápění až o 45 % a to už je částka, která je v rodinném rozpočtu znát,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení výrobců pěnového polystyrenu (EPS). Právě pěnový polystyren je u nás nejrozšířenějším materiálem pro zateplování budov, při roční spotřebě kolem 51 000 tun. „Sice se jedná o poměrně vysokou jednorázovou investici, ovšem v delším horizontu se domácnostem rozhodně vyplatí, protože jí mimo prodloužení životnosti nemovitosti zvýšíte i její finanční hodnotu,“ dodává Pavel Zemene.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *