EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

15. 06. 2021

0 komentářů

Za tři měsíce prodeje jako za půl roku, luxusní nemovitosti jsou v kurzu

 

Ceny nemovitostí jsou stále vysoké, ale zájem o jejich koupi neklesá, právě naopak. Lidé kupují i luxusní nemovitosti, jejichž cena začíná na cca 20 milionech korun. V době nejistoty, kterou jsme za uplynulý rok prožili, investoři hledají jistotu a tu jim poskytují právě nemovitosti. 

Loading



 


V prvních třech měsících roku 2021 jsme zrealizovali objem obchodů srovnatelný s celou druhou polovinou roku 2020. Spodní konzervativní odhad letošního roku je zdvojnásobení našeho obratu a již dnes máme podstatnou část splněnou. Desetiprocentní meziroční nárůst ceny za metr čtvereční, který reportují banky v případě trhu v Praze, můžu plně potvrdit i v segmentu luxusních nemovitostí,“ uvádí Petr Míka z Boutiq Real Estate.
Kam s penězi?
Poslední rok byl značně turbulentní ve všech ohledech. Pouštět se do neznámých obchodů investory moc neláká. Navíc lidé rádi vkládají své peníze do něčeho, co je jednoduché a hmatatelné.
Takřka rok nebylo kde utrácet a někteří lidé naspořili větší obnosy peněz. Nechávat peníze na bankovních účtech se momentálně nevyplatí, proto investoři hledají klidný přístav pro své finance. Na místě jsou také obavy z rostoucí inflace, které se pravděpodobně brzy dočkáme. Každopádně zájem o luxusní nemovitosti obzvlášť v oblíbených lokalitách neutuchá a objemy obchodů v tomto segmentu rostou,“ vysvětluje Petr Míka.
Prodeji nemovitostí hrají do karet i nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů, které jsou stále pod dvěma procenty. „Zájem o hypotéky, stejně jako o koupi nemovitosti v dohledné době klesat nebude. Kdo má volné finanční prostředky, minimálně investici do nemovitostí zvažuje. V loňském roce také došlo ke zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti, což znamená velkou úsporu financí pro kupujícího “ uzavírá Petr Míka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *