EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

16. 11. 2021

3 komentáře

Co je to pasport stavby a kdy ho potřebujete?

 

Pasport stavby neboli zjednodušenou dokumentaci skutečného provedení budete potřebovat tehdy, pokud se původní projektová dokumentace k objektu nedochovala. Co pasport obsahuje a kdo jej může zpracovat? 

Loading



 

Kdy je pasport potřeba?

Stavebník má dům postavit podle schválené projektové dokumentace. Po dokončení stavby je zpracovávána dokumentace skutečného provedení, v níž se zaznamenávají případné odchylky, které byly při výstavbě provedeny.

Není-li nutné vyhotovovat dokumentaci skutečného provedení, postačuje tzv. zjednodušená dokumentace skutečného provedení, tedy pasport. Budete jej potřebovat tehdy, pokud se dokumentace ke stavbě nedochovala, například jde o stavbu velmi starou, a není tak možné dokumentaci dohledat.

Pasport se vám hodí při:

  • rekonstrukci nemovitosti, k níž není dochována dokumentace skutečného provedení, anebo dokumentace skutečného provedení neodpovídá skutečnosti
  • narovnávání právního stavu v katastru nemovitostí u neevidovaných staveb při prodeji nemovitosti; pasport však nenahrazuje neexistující stavební povolení
  • odstraňování existující stavby, kdy se do pasportu zakresluje bourací postup
  • prodeji nebo pronájmu domu, kdy jste povinni zajistit vypracování průkazu energetické náročnosti budovy

Podmínky pro vydání pasportu

Obsah dokumentace skutečného provedení aktuálně stanoví příloha č. 14 k vyhlášce 499/2006 Sb. Dokumentace sestává z průvodní zprávy, souhrnné technické zprávy, situačních výkresů a výkresové dokumentace. U pasportu postačuje k průvodní a souhrnné technické zprávě doložit zjednodušený situační nákres a zjednodušenou výkresovou dokumentaci.

REKLAMA

Podle stavebního zákona má vlastník stavby povinnost po celou dobu existence stavby uchovávat dokumentaci skutečného provedení. Pouze v případě, kdy příslušný úřad stavbu v minulosti řádně povolil (splnění této podmínky musí vlastník také prokázat), avšak nedochovala se komplexní dokumentace skutečného provedení, zákon umožňuje předložit stavebnímu úřadu k ověření zjednodušenou dokumentaci skutečného provedení (pasport).

Institut pasportu tedy nemá sloužit k legalizaci černých staveb, pouze k narovnání právního stavu. Pasportem tak nelze nahradit chybějící stavební povolení, nahrazuje pouze nedochovanou nebo neexistující dokumentaci skutečného provedení.

Jak probíhá pasportizace?

Při pasportizaci geodet stavbu přeměří a následně vyhotoví geometrický plán. Bez toho se neobejdete, podléhá-li stavba povinnosti evidence v katastru a musí se zakreslit do katastrální mapy.

Na základě potvrzeného geometrického plánu se následně vyhotoví výkresy a textová část pasportu. Pasport stavby může na rozdíl od projektové dokumentace k výstavbě zpracovat kdokoliv, nejedná se totiž ve vybranou činnost ve výstavbě.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Věra Dostálková

    16 května, 2022

    Dobrý den.
    V obci se provádí digitalizace a katastr nemovitostí vyzval majitelku, aby doložila potřebné doklady, protože rozměry domu jsou v současné době větší, než původní dům. Jedním z dokladů je i doklad o kolaudaci domu, který současná majitelka nedohledala. Navštívila stavební úřad v místě bydliště a požádala o kopii rozhodnutí. Bylo jí sděleno, že na jejím pozemku jsou ještě další zděné nemovitosti a mimo geometrického plánu objektů musí doložit ještě pasport stavby dle Vyhlášky č. 499/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Tyto dva zděné objekty jsou staré více jak 50 let a slouží k sušení prádla a k uschování potřebného nářadí. Stáří objektů se dá dokázat např. čestným prohlášením sousedů.
    Původním majitelem nemovitostí byl otec majitelky, od kterého dům s uvedenými
    nemovitostmi získala, a který tyto dva objekty postavil. Kopie rozhodnutí, i když existuje, jí nebylo vydáno s tím, že nejdříve musí doložit geometrický plán a zmiňovaný pasport. Prosím Vás o radu, jestli je v případě takto starých objektů možno využít nějaké výjimky, pokud tedy existuje a jestli jí skutečně nemůže být vydáno rozhodnutí o kolaudaci rodinného domku.
    Děkuji za Váš čas a radu.
    Věra Dostálková

    Odpovědět

  • Černohorska

    4 května, 2023

    Dobrý den pokud dva roky bojují o odstranění černé stavby na pozemku sousedů a před nedávnem sem se dozvěděla ze byla stavba zapsána do katastru na základě pasportu a já mám důkazy ze tam byla stavba postavena před 5 lety jakou mám šanci na odstranění? Stavební úřad se mnou komunikuje velmi špatně. Myslíte ze je tam i pochybení na straně stavebniho úřadu? Dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • Diagraph.cz

    19 března, 2024

    Pasport stavby je po novele stavebniho zákona 2024 jednou z možností jak legalizovat tkzv. černé stavby. Čas se krátí. Neotálejte máte čas do konce června.

    Odpovědět