EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

12. 11. 2021

0 komentářů

Pražská sluneční elektrárna jako odpověď na růst cen energií. Zapojit se mohou i soukromí vlastníci

 

Skokový nárůst cen elektřiny i krach Bohemia Energy uspíšily debaty na téma energetické soběstačnosti. V Praze se rozjíždí projekt pražské sluneční elektrárny. Vlastníci rodinných domů i společenství vlastníků či družstva se již nyní mohou k projektu připojit.  

Loading



 

Projekt administruje nová městská organizace

Už na konci letošních prázdnin schválili pražští radní vytvoření Pražského společenství obnovitelné energie. Nová příspěvková organizace nyní zahájila přijímání žádostí o zapojení se do projektu výstavby fotovoltaik na střechách v hlavním městě.

Pražská sluneční elektrárna se bude skládat s tisíců drobných fotovoltaických zdrojů. Přínosem bude nejen naplnění klimatického plánu Prahy, která se zavázala ke snížení emisí CO2 do roku 2030 o 45 %. Přispět má také k růstu energetické soběstačnosti a udržitelných cen za energie pro pražské domácnosti.

„V posledních týdnech jsme svědky dramatického růstu cen energií, který v příštích měsících dolehne na každou domácnost – Prahu nevyjímaje. Odpovědí na nejistotu spojenou s růstem cen elektřiny z uhlí je urychlit přechod na obnovitelné zdroje a zvýšit tak energetickou soběstačnost bytových domů a domácností,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí a infrastruktury. 

Zájemci mohou využít dotačních programů

Pro výstavbu solárních elektráren lze využít finančních zdrojů z dotačních programů (například z Modernizačního fondu nebo programu Nová zelená úsporám).

REKLAMA

„Skrze Společenství otevíráme registraci zájemcům o přistoupení k pražské sluneční elektrárně. Vlastníkům rodinných i činžovních domů, společenstvím vlastníků, bytovým družstvům, živnostníkům i malým a středním podnikatelům chceme vytvořit maximálně výhodné podmínky pro vybudování fotovoltaických zdrojů na střechách,“ uvádí Petr Hlubuček.

Pražské společenství obnovitelné energie chce zájemcům vypomoci s přípravou žádostí o dotaci a výběrovým řízením na zhotovitele. Po dokončení výstavby a zahájení provozu se Pražské společenství stane provozovatelem fotovoltaické elektrárny, a to na základě smlouvy s vlastníkem nemovitosti.

„Vlastník budovy přitom získá úsporu nákladů na dodávky elektřiny ze sítě díky vlastní vyrobené a spotřebované elektřině,“ uvádí tiskový mluvčí magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Pražané, zapojte se, vyzývá město

Zájemci mohou na webové stránce www.pripojdum.cz ověřit potenciál svého domu k instalaci fotovoltaiky. Praha tak chce pro výstavbu využít nejen nemovitosti v majetku hlavního města, ale zapojit také obyvatele.

REKLAMA

„Po zanechání kontaktu se zájemcům ozvou zaměstnanci Pražského společenství obnovitelné energie ohledně dalšího osobního jednání a upřesnění parametrů projektu,“ doplňuje Jaroslav Klusák, pověřený ředitel Pražského společenství obnovitelné energie.

Podle analýzy společnosti EkoWATT lze na střechách v hlavním městě a přilehlých okresech instalovat 472 až 675 MW výkonu. Zařízení s takovým výkonem by dovedla zásobovat asi 120 až 170 tisíc domácností s průměrnou spotřebou.

Zelená energie z pražské sluneční elektrárny navíc nebude zatížena poplatky distribuční společnosti. Výše poplatku v Praze aktuálně tvoří přibližně třetinu ceny za energie.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *