EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

12. 11. 2021

0 komentářů

Pražská sluneční elektrárna jako odpověď na růst cen energií. Zapojit se mohou i soukromí vlastníci

 

Skokový nárůst cen elektřiny i krach Bohemia Energy uspíšily debaty na téma energetické soběstačnosti. V Praze se rozjíždí projekt pražské sluneční elektrárny. Vlastníci rodinných domů i společenství vlastníků či družstva se již nyní mohou k projektu připojit.  

Loading



 

Projekt administruje nová městská organizace

Už na konci letošních prázdnin schválili pražští radní vytvoření Pražského společenství obnovitelné energie. Nová příspěvková organizace nyní zahájila přijímání žádostí o zapojení se do projektu výstavby fotovoltaik na střechách v hlavním městě.

Pražská sluneční elektrárna se bude skládat s tisíců drobných fotovoltaických zdrojů. Přínosem bude nejen naplnění klimatického plánu Prahy, která se zavázala ke snížení emisí CO2 do roku 2030 o 45 %. Přispět má také k růstu energetické soběstačnosti a udržitelných cen za energie pro pražské domácnosti.

„V posledních týdnech jsme svědky dramatického růstu cen energií, který v příštích měsících dolehne na každou domácnost – Prahu nevyjímaje. Odpovědí na nejistotu spojenou s růstem cen elektřiny z uhlí je urychlit přechod na obnovitelné zdroje a zvýšit tak energetickou soběstačnost bytových domů a domácností,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí a infrastruktury. 

Zájemci mohou využít dotačních programů

Pro výstavbu solárních elektráren lze využít finančních zdrojů z dotačních programů (například z Modernizačního fondu nebo programu Nová zelená úsporám).

REKLAMA

„Skrze Společenství otevíráme registraci zájemcům o přistoupení k pražské sluneční elektrárně. Vlastníkům rodinných i činžovních domů, společenstvím vlastníků, bytovým družstvům, živnostníkům i malým a středním podnikatelům chceme vytvořit maximálně výhodné podmínky pro vybudování fotovoltaických zdrojů na střechách,“ uvádí Petr Hlubuček.

Pražské společenství obnovitelné energie chce zájemcům vypomoci s přípravou žádostí o dotaci a výběrovým řízením na zhotovitele. Po dokončení výstavby a zahájení provozu se Pražské společenství stane provozovatelem fotovoltaické elektrárny, a to na základě smlouvy s vlastníkem nemovitosti.

„Vlastník budovy přitom získá úsporu nákladů na dodávky elektřiny ze sítě díky vlastní vyrobené a spotřebované elektřině,“ uvádí tiskový mluvčí magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Pražané, zapojte se, vyzývá město

Zájemci mohou na webové stránce www.pripojdum.cz ověřit potenciál svého domu k instalaci fotovoltaiky. Praha tak chce pro výstavbu využít nejen nemovitosti v majetku hlavního města, ale zapojit také obyvatele.

REKLAMA

„Po zanechání kontaktu se zájemcům ozvou zaměstnanci Pražského společenství obnovitelné energie ohledně dalšího osobního jednání a upřesnění parametrů projektu,“ doplňuje Jaroslav Klusák, pověřený ředitel Pražského společenství obnovitelné energie.

Podle analýzy společnosti EkoWATT lze na střechách v hlavním městě a přilehlých okresech instalovat 472 až 675 MW výkonu. Zařízení s takovým výkonem by dovedla zásobovat asi 120 až 170 tisíc domácností s průměrnou spotřebou.

Zelená energie z pražské sluneční elektrárny navíc nebude zatížena poplatky distribuční společnosti. Výše poplatku v Praze aktuálně tvoří přibližně třetinu ceny za energie.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *