EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Text: Veronika Hejná

10. 02. 2022

0 komentářů

Průměrná domácnost v EU zaplatila za energie v roce 2021 o čtvrtinu více než před rokem. V Česku ceny klesaly

 

Ceny elektřiny a plynu v Evropské unii stoupají. K největšímu nárůstu došlo ve druhé polovině roku 2021, přičemž první náznaky se začaly objevovat už na jaře. Příčinou dramatického zdražení energií je kombinace nedostatečné zaplněnosti zásobníků před nástupem zimy a stoupající poptávka po energiích, která byla zapříčiněná ekonomickým oživením po uvolnění protiepidemických opatření. Broker CapitalPanda porovnal cenový vývoj v jednolitých státech EU.

Loading



 

Ceny energií pro domácnosti v Evropské unii stouply za rok 2021 o 26 procent. Přestože energie tvoří jen 9,5 procenta spotřebního koše průměrného občana Evropské unie, byly nejvýznamnější položkou, která přispěla k růstu inflace, jež v prosinci vystoupala na pět procent. Zdražení ostatních položek ve spotřebním koši se pohybovalo od 2,4 (služby) do 4,6 (nezpracované potraviny) procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

Energie začaly v Evropské unii zdražovat už v březnu 2021, a to o 4,3 procenta v meziročním vyjádření, když ještě v únoru zaznamenaly meziroční pokles ceny o 1,7 procenta. V dalších měsících loňského roku pak růst cen energií akceleroval a přes 20 procent se dostal na přelomu září a října 2021.

Detailní přehled vývoje cen elektřiny a zemního plynu pro domácnosti v jednotlivých zemích Evropské unie je dostupný zatím jen za první polovinu roku 2021, přesto aktuálnější dílčí data (včetně údajů o inflaci v jednotlivých zemích) naznačují, kde domácnosti musely čelit nejvyššímu zdražení. Jedná se především o pobaltské státy, v závěsu za nimi pak Německo nebo Nizozemsko.

 

REKLAMA

 

Podle Spolkové asociace pro energetiku a vodní hospodářství (BDEW – Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) si průměrná německá domácnost za elektřinu v loňském roce (za období od ledna do listopadu) připlatila necelých šest procent, za plyn to pak bylo téměř 26 procent. V Rakousku ve stejném období vzrostly ceny elektřiny pro domácnosti o 10,2 a plynu o 20,4 procenta, jak uvedla Rakouská energetická agentura.

Podle Statistického úřadu Slovenské republiky ceny energií pro domácnosti za celý rok 2021 zlevnily. Plyn vykázal cenový pokles téměř o 10 procent, u elektřiny došlo ke snížení ceny o 4,3 procenta. Právě zlevnění energií tak podle slovenských statistiků tlumily celkové výdaje na bydlení, které loni vzrostly jen o 1,3 procenta.

Velmi zajímavý je pak vývoj cen energií v České republice. V první polovině roku 2021 došlo ke zlevnění elektřiny o 2,1, plyn pro domácnosti zdražil jen o 0,7 procenta. Podle Českého statistického úřadu se cenový pokles těchto komodit v dalších měsících zrychlil, a to na zářijových 2,3 (elektřina) a 4,7 (plyn) procenta. V říjnu pak sice ceny elektřiny i zemního plynu meziročně stouply o 3,1 a 2,6 procenta, v listopadu a prosinci ovšem naopak zlevňování elektrické energie i zemního plynu zrychlilo – v případě elektřiny činil meziroční pokles ceny pro domácnosti 15 procent, u plynu necelých osm procent. Jde však o dočasný efekt, neboť v listopadu a prosinci se projevilo dočasné prominutí daně z přidané hodnoty.

REKLAMA

V roce 2022 se tak dá očekávat, že ceny energií pro unijní domácnosti budou stále stoupat a je pravděpodobné, že jejich zdražování zrychlí především v zemích, kde došlo k prominutí nebo snížení daně z přidané hodnoty. Podle aktuální analýzy americké banky Bank of America průměrná evropská domácnost v tomto roce za energie zaplatí o 54 procent více než před dvěma lety. Tedy před propuknutím pandemie koronaviru.

Autorem článku je analytik společnosti CapitalPanda Jozo Perič

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *