EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

02. 03. 2023

0 komentářů

Informace o úplném stavu nemovitosti na tři kliknutí

 

Češi jsou při nákupu nemovitosti opatrnější a snaží se předvídat komplikace. Ne však dostatečně. Často totiž nevědí, kde potřebné informace získat. Největší digitální realitní služba Bezrealitky se proto spojuje s NEMO Report, jedničkou na poli prověřování nemovitostí. Společně nabídnou přehledné a kompletní informace o nemovitosti, kterou si zájemce vybral a také poradí a pomohou vyřešit případný problém. Z kompletního ověření nemovitosti před nákupem by se tak měl stát nový standard.

Loading



 

Z průzkumu služby NEMO Report vyplývá, že počet lidí, kteří se před nákupem nemovitost snaží prověřit, se v posledních dvou letech zvýšil o 27 %. Kromě stavebně technického stavu se zajímají především o právní otázky. Problémem je, že ve většině případů nevědí, kde všechny potřebné informace hledat. Zdaleka totiž nejde jen o údaje z katastru nemovitostí – informace se nachází v celé řadě veřejných rejstříků a vyhledávání v nich není pro laika jednoduché.

Například jen 10 % kupců ověřuje rizika plynoucí z územního plánu, výměru pozemku, přístup ke komunikaci, po které by mohli přijíždět autem nebo přívod pitné vody. Očekávání, že takto zásadní faktory budou u staveb automaticky v pořádku, pak v lepším případě může vyústit „pouze“ v letité soudní řízení; v horším případě v často ztrátový prodej nemovitosti.

Všechny údaje z rejstříků na jednom místě

Získat dobrá data přitom není složité ani drahé. Na tom staví právě zmiňovaná služba NEMO Report, která zjišťuje klientům informace o nemovitosti z desítek dostupných rejstříků a evidencí. Klienti tak nemusí zjišťovat a platit za každou informaci zvlášť, ale dostanou je všechny pohromadě v podobě, která je srozumitelná i laikům. Pokud klienti potřebují nějakou specifickou informaci nebo návaznou službu, NEMO Report jim poskytne i následné poradenství nebo právní servis.

Od roku 2020 již NEMO Report poskytla informace více než 30 000 klientů. A nyní se spojila s největší digitální realitní službou Bezrealitky, která rychlé prověření nemovitosti zařadila přímo k jednotlivým inzerátům. Klienti tak za cenu od 690 korun dostanou vyčerpávající přehled mapující naprostou většinu rizik.

REKLAMA

„Mít přesná data o nemovitosti ve chvíli, kdy se domlouvám na její koupi, je v případě prodeje naprosto klíčové pro úspěšné dokončení transakce. Ze strany Bezrealitky je spolupráce s NEMO Report důležitým krokem, který umožní zvládnout to každému svépomocí. NEMO Report je zcela nezávislou službou, která může v řadě sporných případů pomoci klientům ke správnému rozhodnutí,“ zmiňuje za Bezrealitky Hendrik Meyer. „Společně bychom v budoucnu rádi vytvořili standardizovaný prověřovací postup, který by se stal na přímém trhu normou.“

To potvrzuje i Jan Záhora z NEMO Report: „Auto z druhé ruky si dnes bez pečlivého prověření koupí již málokdo. O to víc je překvapivé, že u nemovitosti, která má násobně vyšší hodnotu, je investice do kontroly případných rizik stále ještě okrajovou záležitostí. I díky spolupráci s Bezrealitky to chceme změnit. Právě ta nám umožní dostat informace o nemovitosti, kterou chtějí koupit, k ještě více lidem, a zajistit jim tak budoucnost bez zbytečných komplikací s jejich domovem či investicí. Prodávajícím pak napomůže k větší důvěryhodnosti a transparentnímu poskytnutí informací.“

Nově i povodňové mapy

NEMO Report navíc nepřestává investovat do dalšího rozšiřování a zpřesňování poskytovaných informací. Na začátku tohoto roku například převzala od České asociace pojišťoven provoz Povodňového portálu. Ten pro svou práci běžně využívají odhadci nemovitostí, soudní znalci a realitní makléři, aby určili povodňové riziko, které hrozí konkrétní nemovitosti.

„Statisticky se každá čtvrtá nemovitost v Česku nachází v pásmu s vyšším či nižším stupněm povodňového rizika. A nyní se k těmto datům na pár kliknutí dostanou v rámci našich reportů i všichni klienti Bezrealitky,“ uzavírá Jan Záhora.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *